5 läsvärda och äventyrliga julklappar

Märkvärdigt nog har jag den senaste veckan fått frågor om bra böcker om svenska äventyr och äventyrare att läsa över jul. 
“Du skriver ju bara om böcker skrivna av icke-svenskar om icke-svenska äventyr” , skrev någon och undrar om svenska äventyrare och äventyr inte räcker till.
Självklart finns det många svenska äventyr av högsta klass att läsa om! I stora drag, tycker jag, så skall en bra bok både inspirera, underhålla och lära ut något nytt. Om sig själv, andra kulturer eller världsdelar. Så jag har nu gjort en lista på de fem böcker om svenska äventyrare som inspirerat mig oerhört mycket på alla sätt och vis. 
                                  
1. Sten Bergman – På hundsläde genom Kamtjatka. På alla sätt och vis en oerhört läsvärd bok, som inspirerade mig en hel del inför Sibirien-turen. Av en ung Sten dessutom, som senare kom att i första hand berätta om Papua Nya Guinea.
2. Otto Nordenskiöld – Från Eldslandet. Hans bok om Patagonien är verkligen underbar. Den beskriver också den tidens forskaranda. Exempelvis hittade Otto en död tehuelche indian, vars ben han flådde för att kunna ta hem till Sverige och något av vårt lands museum.
Courtesy shall be made to: Center for History of Sciences, The Royal Swedish Academy of Sciences. Lilla Frescativägen 4A, P.O. Box 50005, SE-104 05 Stockholm, Sweden.
Courtesy of Center for History of Sciences, The Royal Swedish Academy of Sciences. Lilla Frescativägen 4A, P.O. Box 50005, SE-104 05 Stockholm, Sweden.
3. Äventyr på riktigt – Berättelsen om upptäckaren Sven Hedin. En bok av Axel Odeleberg som inledningsvis skriver att alla moderna svenska äventyrare inte är värda vatten, men börjar så mycket bättre berätta denna fantastiska berättelse om denna vidunderliga människa. Den mest globalt kända svenske upptäcksresanden i historien. Och kommer så att förbli. Läsvärd bok.
4. Marianne Ahrne – Jag har hört kamelerna sjunga. Marianne Ahrne glöms ofta bort när man pratar om kvinnliga äventyrare i vårt land. För mig är hon enkelt den största. Och överlägset den bästa författaren. En mycket bra bok även om det inre.
                                         
5. Sven Hedin – En färd genom Asien 1893-97, del I-II. Denna bok skrevs innan han blev alltför klok och spekulativ rent politiskt. Enligt mig, en av hans bästa. Mycket bra är den!
Jag hoppas att dessa böcker kan inspirera er över jul. Kommentera gärna med egna bokfavoriter.
GOD JUL tills vi hörs igen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.