Explorer Mikael Strandberg

Skåne bästa platsen i världen just nu

Skåne!
 
Jag skulle INTE byta mot någon annan plats på jordklotet nu. Jag har nyss hämtat upp tjejerna i skolan. Jag har lagat mellanmål åt dem. Och jag har avverkat ännu en halvmara. Idag från Smygehamn till strax bortom Bingsmarkens Camping. Jag vände efter 11 km. Underbara metrar. Idag har jag sprungit runt 12 km på sandstranden. Nästan folktomt. Någon hundägare, två äldre nudisttanter och spatserande pensionärer. Solen brände varmt och jag tvingades ned i saltvattnet en sväng. Varmt!
 
Jag har bott av och till i Skåne sedan 2010. Gillar Malmö oerhört mycket. Jag har lånbilat av och till längs Österlen. Men det var först när Kensington 2 dök upp, min Volvo XC60, som tjejerna och jag började upptäcka detta vackra landskap. Det finns högvis av vackra platser. Och nästan inga människor. Inte ens före Covid-19 dök upp. Vad gör folk?
 
Idag motsvarade kuststräckan Desroches Island på Seychellerna. En av världens skönaste badstränder och orter. Varmt, storslagen strand och helt klart en stark känsla av privilegium. Tänk att det finns runt husknuten. Och jag tänker, för de skåningar som inte har bil, ta lokalbussen! Packa en lunchsäck, hoppa av vid en namnlös plats och gå bara ned på den folktomma stranden. Överallt finns också bänkar och bord. Platser att skriva och filosofera.
 
Det har annars varit en Dave Wottle dag. Minns ni han amerikanen som vann 800 meter vid olympiaden i München 1972? han sprang i keps, var sist länge, till och med avhängd, men så spurtande han ändå till sig guldet. Se loppet genom att följa länken längre ned.
För min egen del var det ett enda kaos på alla nivåer tills jag började springa. Och så blev det den enklaste mest avslappnade turen. Jag tänkte hela tiden på min tränare Anie Kowalczyk´s råd:
 
“Håll huvudet uppe!”
 
För att på så vis undvika belastning på knäna till följd av fel löpteknik. Det funkade. 159 varv steg minut. Att det var kaos i morse berodde på att jag de senaste dagarna haft koncentrationsproblem. Och bara tänkt på en enda sak om och om igen.
 
På måndag dra jag igång filmandet för nästa dokumentär. Fortsättning på Grönlandsfilmen. Den kan fortfarande ses här https://www.svtplay.se/video/25354099/ett-gronlandskt-aventyr
 
Dave Wottles 800 meters guld https://www.youtube.com/watch?v=OIhnDLPIsow
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.