Explorer Mikael Strandberg

Dag 18/Day 18

Dag 18/Day 18

(Swedish version first followed by the English)

Gårdagens sju mil gjorde det extra tufft att vakna upp med solvärmen. Men Kenan kom direkt på mopeden och berättade att han skulle åka in till byn och köpa frukost. Kenan är mjölkbonde och välkomnade oss med största värme och generositet när vi anlände i skymningen kvällen innan.

Han serverade vår favorit simit med marmelad, sött te och goda pajer. Han var i mindre shock när han läst Dogan Tilics artikel om vår färd. Obegripligt att de små töserna kunde cykla på det här viset. Han försökte sälja in sin son som potentiell make till någon av tjejerna, men jag svarade med hjälp av google translate att bara världsmästare kan höra av sig.

Därefter körde vi de tröga sista 3 milen till vårt slutmål Foca. Visserligen kommer vi att besöka Pergamon under veckan, men nu tar vi paus för reperationer av grejer och folk i lägenheten i Izmir.

Så väntar den tuffa turen till Kappadokien under tre tuffa veckor. Men nu är uppvärmningen gjord. Tjejerna är redo!

Stort tack till hela teamet i Izmir som är sanköst duktiga och hjälpsamma! Eurovelo8 is superb!

Folk i Turkiet är bara bäst!

(English version)

The previous day’s 70 plus km made getting up with the son real hard. But as soon as I got out of the tent, Kenan turned up on his moped to check how we were doing. He is a milk farmer and said he would ride into the village and get us breakfast. He came back and serves us hot pies, our favorite simit with marmelaid and loads of sweet chai.

He had welcomed us like everyone with warmth, open arms and generosity when we arrived at dusk the previous night. He was in a minor state if shock after reading Dogan Tilics article about our trip. He could not fathom that -in his eyes- two little cute girls could do this. He tried to pitch me his son as a potential husband in the future. But I shock my head and told him with the help of Google translate that they will only marry world champions.

After breakfast we fought the last 30 kms to the end of our Izmir cycling, Foca. We will visit Pergamon but on advice from our Izmir team, we stopped our Eurovelo 8 trip here. We are returning back to our home in Izmir for a few days before we start the hard ride to Cappadocia. But we are ready now.

Hreat thanks to our great helpers on all levels in Izmir. Eurovelo8 is highly recommended!

And Turks are really superb people!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.