Explorer Mikael Strandberg

Expedition Jemen Med Kamel; Mission accomplished!

 

Tanya Holm och jag har precis nu återvänt till Al Ghaydah efter att ha gjort en helt fantastisk Expedition genom Beduland (Al Mahara). 350 km mycket, mycket krävande ökenterräng helt dominerad av den extreme sommarhettan. Vi har hjaft dagstemperaturer på 50 grader. Det går liksom knappt att beskriva vilken svår situation det är, men efter vissa inledande skräckbesvär fick vi kontroll över vår situation och även om man egentligen aldrig lär sig hantera hettan, precis som kylan, så vänjer man sig sakta. Man står ut mer, men det är ingen större glädje när det är som värst. Som Tanya sade:

“Till slut vet man att man överlever och inte dör!”

Likväl har denna färd var på gränsen till drömlik. Storslagen natur, tystnad, men ingen ensamhet. Beduinerna är överallt. En urgammal kultur som på många sätt och vis knappt förändrats alls sedan de anlände hit som förta människor på den arabiska peninsulan för tusentals år sedan. Krävande, men insiktafullt och jag har hela tiden haft en känsla av att detta är verkligen en helt unik upplevelse. jag baserar det på mina 25 år som proffessionell resenär i över 120 länder. Det har varit en unik upplevelse som lagt dit ytterligare bitar av detta märkliga pussel vi kallar meningen med livet.Tanya kommer att skriva en serie på tre reportage Tanya-Style om vår färd, med början vilken dag som helst. Jag vill bara säga att vi är tillbaka, blev inte kidnappade eller dödade av Al Qaeda som många trodde, brändes inte till döds, vi fann en underbar kamel som vi döpte till Kensington och sista delen av resan färdades vi tillsammans med vår lokala färdkamrat, vilket man måste ha för att inte få problem mellan stammarna, Shejk Salim. Urtypen av en beduin och en sann människa. Vi gav honom Kensington som gåva. Han kunde inte ha fått ett bättre hem.Tanya, från en av Stockholms förorter, ett helt okänt kort inom denna bransch, visade sig, vilket jag trodde, var en riktig hit. En av de bästa färdkamrater jag haft. Rolig, klok, intelligent, sprallig, galen och extremet ambitiös. En sann kamrat! Nu följer hennes artiklar.

Nu skall vi bara försöka återvända till huvudstaden Sanaa.


Titta gärna på bilderna från turen här!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.