Explorer Mikael Strandberg

En bok om Andree som är värd att läsa

Jag skall villigt erkänna att boken legat i hyllan under säkert ett år. Jag fick den av en vän som tyckte att jag borde läsa den. Jag håller ju med Expeditioner i kyliga trakter tyckte hon. Jag tittade på bokomslaget, såg att författaren hade samma efternamn som den idag välkände svenska författarinnan Martina Uusma, en mycket trevligt dam som jag träffade för många år sedan i Nepal när han hade tagit med sig en apdräkt för någon TV-serie. Hon skulle Yeti tror jag. Så tittade jag på baksidan och såg att det var ett ganska typiskt Stockholmsfoto med en ung dam i pälskläder. Automatiskt lade ag den i hyllan. Så blev det så att jag fick en förfrågan att leda en grupp till Svalbard och tackade ja. Och jag har ägnat det sista halvåret på att fräscha upp mina polarkunskaper i Arktis och idag när jag packade, så såg jag den där boken igen. Mina tjejer ville gå till lekparken, såg vi gick dit och jag tog med mig boken. De lekte där i tre timmar och under tiden läste jag Bea Uusmas bok Expeditionen – Min Kärlekshistoria.

Om Andree, Fränkel och Strindberg´s ballongfärd an man ha många åsikter. Att det skulle gå fel med tanke på de urusla kunskaperna, träningen och förberedelserna är det nog få idag som ifrågasätter, som har någon erfarenhet av färder i polartrakterna. Om detta nämner Bea inte så mycket, vilket är helt rätt eftersom hon inte har några störra erfarenheter av att leva i dessa tarkter, men hon genomför ett detektivarbete för att luska ut vad de dog av. Och jag måste säga att hennes resultat är lysande. Även där tror jag få av de som egentligen vet hur det är att färdas och leva i dessa trakter, ifrågasätter det hon kommer fram till.

Jag kunde inte lägga ned boken. Spännande, fartfylld och full av nya insikter och fakta samt en liten kärlekshistoria involverad. Bea är en mycket skicklig berättare, intelligent och rakt på sak. Jag förstår att hon fock August-priset. En fantastisk liten bok som är mycket väl värd att läsa. Och man kanske kan hoppas att Bea ger sig in på nya utmaninger vad som hänt med andra polarfarare i dessa trakter. Som exempelvis Gregoriy Sedov´s olycklsaliga färd. Eller varför inte ta reda på vem var det som var först att nå fram till Nordpolen?

Uusma_bok

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.