7 dokumentärer som kan göra skillnad

På senaste tiden har jag fått frågor om jag rekommendera dokumentärer som gör att man kanske kan förstå film bättre. En sorts historia. Jag tror jag kanske kan det. Nu. För det senaste året har jag tittat på stora mängder dokumentärfilm. Främst på SVT, som faktiskt tillhör de absolut bästa i världen, när det gäller högkvalitativa dokumentärer. Men det sista året har jag läst ganska mycket dokumentärhistoria och filmkunskap. Så om jag då börjar från början, med filmer som faktiskt håller mig alert hela tiden, för det gör inte alla och då känns det meningslöst även om det då skall vara en oerhört viktig film. Dock inte för mig. Så mitt personliga urval från start till idag är då följande (jag har valt filmer som är gratis att se på nätet):

  1. Nanook Of The North av Robert Flaherty (1922)
  2. The Man With The Movie Camera av Dziga Vertov  (1929)
  3. Night Mail av Harry Watt and Basil Wright (1936)
  4. Night And Fog av Alain Resnais (1956)
  5. Chronicle Of A Summer av Jean Rouch (1961)
  6. A taste Of Honey av Tony Richardson (1962)
  7. Salesman av Albert and David Maysles (1968)

Börja med dessa!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.