Explorer Mikael Strandberg

Har Ni läst Slavomir Rawicz bok Flykten Från Stalins Läger?

Vad är egentligen sant eller inte?
Under hösten 2011 kom jag i kontakt med två polacker som ville jag skulle hjälpa dem nå ut med sin Expedition i media. De ville bevisa att det var en herre som hette Witold Glinski som gjort den sanslösa färd som beskrivs i bestsellern. Inte Slavomir Rawicz. Jag började läsa på och skriva om vad jag kom fram till på sajten Explorers Web. Samtidigt kom filmen The Way Back av Peter Weir ut på biodukarna. Inledningsvis beskrevs filmen som byggd på verkliga händelser. Men artiklarna ändrades till byggd på verkliga händelser och det ena ledde till det andra. Under flera år hade jag 4000 läsare per månad på min hemsida som följde dramat. Än idag håller de mina hemsida vid liv. Det finns en stor grupp människor som ägnar en stor del av sin fritid åt att försöka lösa detta mysterium. Alla artiklar är på engelska, men för er som kan ha intresse för detta, så finns de samlade på en sida här!
Vad är sant? Sanningen förändras hela tiden, så är nog verkligheten den att förmodligen har resan genomförts. Men inte i en enda färd, utan i olika delar. Och av många olika personer. Och det här med att hitta på eller förstärka sina egna färder är ju inget nytt och kommer alltid så att förbli. Det är en mänsklig egenskap.
Dock, händelserna i boken skedde för över 70 år sedan och det är helt omöjligt att bevisa vad som är rätt eller fel. Det kan bara bli hypoteser, men bara det är spännande nog, så länge det är byggt på fakta och inte hörsägen, som alldeles för ofta är fallet.
Alla artiklar (på engelska) finns samlade här https://www.mikaelstrandberg.com/the-long-walk-articles/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.