Explorer Mikael Strandberg

Som Indiana Jones

Nu har tjejerna och jag avslutat Harry Potter-serien. Och börjat kika på Indiana Jones-serien. Start igår.
 
“Pappa var lite Indiana Jones för ett par år sedan” , berättade jag för tjejerna när de mest dramatiska djungelscenerna avslutats.
 
Än är tjejerna intresserade av mina berättelser. Fortfarande är vi i det stadiet att de älskar att vi sitter i en hög tillsammans och ser på film. Och vi gör så varje kväll nu. Tack till rådande omständigheter.
 
I december 2018 lyckades jag med nöd och näppe ta mig ut ur ett stormande Grönland. Med helikopter inledningsvis. Jag hann precis på planet till Guatemala. Där väntade en annan helikopter. Samt två av mina bästa vänner, Jeff och Olly. Och två nya, Paul and Steve. Jeff driver en av världens största resebyråer, Kensington Tours, och jag har haft äran att jobba med dem sedan 2011. Bästa jobbet i världen. Jag är extremt lycklig lottad och hedrad att vara en del av Kensington Tours.
 
Från iskyla till stekande värme. Från ishätta till Yukatan och Petén djungeln. Vi flyger 1.5 timme över den täta, spännande djungel som jag passerade på cykel anno 1987. Målet då som nu, landets maya ruiner. Då Tikal. Nu nyupptäckta mayaruiner gömda i den täta djungeln.
 
Vi gör en kort mellanlandning för att plocka upp en av National Geographics sponsrade, Explorer-In-Residence. Professor Fransisco Estrada-Belli. Han har upptäckt nya gigantiska maya ruiner. Kanske de största som finns. Med hjälp av radar systemet som heter lidar. Det forskarna tidigare trodde var backar och ojämnheter, har nu visat sig vara städer. Se https://www.nationalgeographic.com/culture/2019/03/lasers-reveal-maya-war-ruins/
 
Det tar sin tid att ens hitta platsen i den täta djungeln. Vi gör ett misstag och håller på att fastna med helikoptern i leran. Till sist hamnar vi rätt. Vi åker sedan någon timme i en liten lastbil ned längs djungelfloder tills vi kommer till en plats där utgrävningarna börjat.
 
Först klättrar vi upp längs långa steg och hamnar vid en öppning i marken. Med ficklampor följer vi professorn. Plötsligt dyker det upp ett gigantiskt maya ansikte uthugget ur klippan. Fladdermöss finns, men inga giftormar och spindlar som i Indiana Jones varianten. Men professorn berättar att en av hans arbetare blivit biten av en giftorm och dött. Hans passion att visa denna värld gör livet än mer fantastiskt. I stora drag är det s att maya civilisation var än större och mer utbredd än världen tidigare trott. En av anledningarna till att den här fantastiska civilisation helt plötsligt försvann. Ja, det tros vara de förkylning- och influensa virus konkvistadorerna tog med sig från Europa!
 
Självklart besökte vi även Tikal och njöt av solnedgången från den högsta. Inte tänkte vi då att vår egen civilisation så snart skulle stå under samma hot.
 
Det gäller att njuta av stunden. Nu som alltid. Men speciellt nu. Inte ägna tid åt avundsjuka, småaktighet, tycka synd om sig själv och bitterhet. Utan ta vara på alla små guldkorn i tillvaron. SOm att se Indiana Jones serien med döttrarna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.