Explorer Mikael Strandberg

Frisk Utan Flum

Jag har ätit levertabletter. Genomfört två veckors vetefasta. Druckit två glas citronvatten först av allt på morgonen. Jag gör nu drinkar med gurkmeja och ingefära. För ett år sedan körde jag en halvtimmes stretching både före och efter min träning. Jag har vänner som kör på keto dieten inför sina Expeditioner. Jag känner folk som har provat varenda bantningskur som basunerats ut på kvällstidningarnas förstasidor. Med bara kortvariga bra resultat. Jag har också förvånats hur många svenska företag som köpt tjänster av föreläsare som påstår att man kan dela in folks personligheter i färger. Och på så vis veta vem man skall anställa! Jag har ofta undrat hur korkade folk kan vara. Och jag själv!
 
Alltsedan jag påbörjade det här nya projektet om träning, åldrande, livslängd och evidensbaserad fakta, så följer jag noga vetenskapen. Hur svårt kan det vara att kolla vad som är sant eller inte? Det är inte helt lätt på nätet. Det är ju så att det första som dyker upp, oftast inte är sanningen. Och dessutom är det så att det som var sant tidigare enligt forskningen, kan ha reviderats rejält idag. Så det gäller att hålla sig uppdaterad.
 
Jag har haft mycket hjälp i träningen av C. Mikael Mattsson, Alex Hutchinson och Joel Friel. Och Anie Kowalzcyk. Marta Naczyk hjälper mig äta rätt för att klara det som väntar. Förra året blev jag rekommenderad av en läsare att ta kontakt med Maria Ahlsén och Jessica Norrbom. Vilket jag gjorde, imponerades och jag har nu läst två av deras böcker med de fantastiska titlarna:
 
Frisk Utan Flum och Frisk utan Fusk.
 
Jag har lyssnat på nästan alla deras poddinslag. Och faktiskt är det så att de berör de flesta ämnen i livet på ett vetenskapligt sätt. Vad är vetenskapligt bevisat eller inte? Deras inslag tar upp det mesta av det jag funderar på angående hälsa, mat, vitaminer, proteiner och mycket mera. Till och med psykisk hälsa. De fick mig också att läsa boken Olyckliga i Paradiset med Christian Rück. Som på ett faktabaserat vis tar upp psykisk ohälsa. Vad är sant eller inte? Är svenskarna världens olyckligaste folk?
 
Och de tar död på en massa florerande myter. Som bantningskurer. Och vad det egentligen är som fungerar. Och tar hänsyn till varje individs genetiska verklighet. Jag rekommenderar verkligen deras böcker och poddar!
 
Jessica och Marias Podd https://fortasana.libsyn.com/
 
Frisk Utan Flum och de andra böckerna https://www.fortasana.se/produkt-kategori/bocker/
 
 
 
 
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.