Föreläsningar

Jag gjorde min första föreläsning på Knotgården i Rättvik för en grupp adoptiv föräldrar 1987. Jag berättade då om min cykeltur från Chile till Alaska. Det var oerhört nervöst minns jag och jag pratade mycket dialekt. Alltsedan dess har föreläsningar varit mitt levebröd och är så än idag. Jag börjar nu få så många förfrågningar åter här hemma, efter en tids tystnad till följd av personliga problem i privat livet som det brukar heta i autobiografier som skrivs om folk när de dött. Jag tänkte därför låta denna sida ge lite reklam beträffande vad jag berättar om. Jag berättar i stort sett bara om Sibirien. Det ämnet täckar allt. Och då menar jag allt. Föreläsningen får också sägas ha blivit en global succé. Min senaste föreläsning var denna: (OBS! På engelska)

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=tJAZNXStAkw?fs=1]

En liten presentation:   

› Utnämnd av The Royal Geographical Society i London som en av världens 50 nu levande mest inspirerande människor.
› Utnämnd som Explorer Hero av National Geographic
› Professionell upptäcktsresande som tilldelats tapperhetsmedalj av Explorers Club, Travellers Club och även Mannerheim medaljen i Finland.
Fellow of the Royal Geographical Society, London, Explorers Club, New York
› Tredje svensk i historien att föreläsa vid prestigetyngde Royal Geographical Society i London. En av de bästa föreläsningarna någonsin, i nivå med Neil Amstrong och Nelson Mandela, enligt Lord Jellicoe, som sett de flesta sedan 1930-talet.
Ämnen
• Äventyr
• Världens kallaste Expedition någonsin, -58 grader i Sibirien
• Målfokusering, team buildning, livsglädje
• Brobyggande olika kulturer mellan. Kommunikation människor mellan.
• Överlevnad
 •Att motivera sig att göra det omöjliga
• Att vända den svåraste motgång till framgång.
Presentation
Mikael är en unik person. Professionell upptäcktsresande, författare, radiopratare, dokumentärfilmare och föreläsare som på tryggt dalmål berättar om sina olika äventyr runt om i världen. Under alla hissnande upplevelser och enorma strapatser ligger i grunden berättelsen om hur man överlever under stora påfrestningar, hur man fokuserar på vad som är väsentligt och hur man motiverar sig själv att göra det omöjliga. Han har en enorm nyfikenhet på människor, djur och natur. Målet är att genomföra de sista stora expeditionerna som finns kvar, bygga broar kulturer mellan och att dokumentera och berätta om den föränderliga värld vi alla lever i. En berättelse om livet. Om sorg och glädje. Om vardag och fest. Om vilken fantastisk värld vi lever i.
Mikael Strandberg är sedan 1986 upptäcktsresande på heltid. Han har sovit över 2500 gånger i tält, besökt 112 länder. Han har cyklat genom den Gamla och Nya Världen, sammanlagt 90 000 kilometer, dvs lite drygt två varv runt jorden. Han har utforskat Patagoniens okända inre till häst under ett års tid och vandrat genom Massajland i Afrika. Men hans största äventyr, på all nivåer, är den färd han under tiden juli 2004 till maj 2005 genomförde tillsammans med unge Johan Ivarsson. 350 mil genom en av världens minst utforskade, men världens kallast bebodda ställe, Kolyma-floden i nordöstra Sibirien. Med kanot och skidor.
Under den mörka vintern drog de 150 kg tunga pulkor, i ett klimat där all metall exploderade, bensinen frös, det gick inte att stanna till, för då frös ledvätskan i armbågar och knän till is, och det var nästan omöjligt att sova till följd av att all svett frusit till is. Det anses som ett under att de överlevde 8 månader i temperaturer under -60 grader. Globalt anses det att det är den kallaste färden i upptäcktsresandets och äventyrets historia. Han har bland annat föreläst om denna historiska färd i London, Moskva, Warszawa, Berlin, London, New York, Miami, Muscat och Kuala Lumpur.
Under färden har de dokumenterat urbefolkningens liv efter perestroika. Alltifrån deras vardag med jakt och fiske till deras andliga tillvaro och shamanism. De har jagat och fiskat för att överleva och levt nära varg, björn och riktiga trappers.
Från världens kallast bebodda trakt, vänder han sig nu mot världens hetaste. Med början december 2009 inleder Mikael sin största Expedition någonsin, med kamel och två beduiner, genom hela Arabvärldens öknar, från Oman till Marocko. Visionen är att bygga en bro mellan det muslimska öst och vår värld i väst.
Föredragen är en blandning av äventyr, vilda människor och djur, främmande kulturer, natur, ekologi, och en djup ton av livsfilosofi. Föredragen är roliga, fängslande och inspirerande och illustreras av fantastiska bilder.
Jag har också fått äran att föreläsa på de mest fantastiska platser. I Hitlers bunker i Berlin, i en katedral i Segovia från 1500-talet, på Explorers Club i New York, Waldorf Astoria i New York, The Royal Geographical Society i London och även gjort en TED föreläsning:

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=-Pqg0zIuvzA?fs=1]

Hej Mikael
Det blev succé! Det var inspirerande och rörande bilder och en historia som lämnar avtryck. Det gick såväl rysningar genom publiken som hjärtliga skratt och den spontana återkopplingen har varit mycket positiv. Tack för att du delade med dig av detta oförglömliga.
Ledsen att jag inte var kvar när du gick. Sköt om dig och familj, inget är värdefullare, glöm aldrig det!
Vi ses

Fatima

För övriga  resencioner, se http://www.mikaelstrandberg.com/lectures/

Enhanced by Zemanta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.