Explorer Mikael Strandberg

4 inspirerande böcker, måhända livsavgörande, att läsa på det nya året

Malmö bjuder verkligen på oerhört uselt vinter väder, duggregn och blåst och vad passar då bättre än att inleda år 2013 med att låta sig överväldigas av fyra böcker som kan inspirera till att bryta mönster, ge perspektiv och leda in på nya tankar. Jag skulle då vilja plocka ut dessa ur min bokhylla och rekommendera läsning för att eventuellt uppnå detta stadie i livet!

1. Jag är Zlatan Ibrahimovic. Jag åker ganska ofta till Rosengård av olika skäl och gillar verkligen stället och atmosfären. Det fick mig att under juldagarna läsa boken av/om Zlatan, som jag gillat på alla sätt och vis sedan han först dök upp på mediehimlen. Efter att ha läst hans bok vill jag påstå att detta skulle vara obligatorisk läsning för grundskolan, ja, varför inte för alla svenskar! Det sätter sursvensken i perspektiv,  men är främst en lysande inblick i det svenska samhället, utanförskap och inspirerande på alla plan, från första till sista sidan. En oerhört inspirerande bok!

2. Nådelös villmark av Lars Monsen. Detta är helt klart en bok för alla som vill ge sig ut på egen hand i vildmarken. Den är fylld av råd, klokheter och funderingar runt livet. Lars Monsen är verkligen en av mina skandinaviska favoriter och verkligen den sanne vildmarksexperten. Han skriver dramatiskt, spännande och inspirerande.

3. Två genom Sahara av Michael Asher. Jag mindes den häromdagen när jag läste att den för de flesta svenskar helt okände svenske äventyraren Christian Bodegård hade fått ett stort omnämnade av Explorersweb i USA. Han försökte till viss del följa Michael och hans nuvarande fru Marianetta Peru led genom Sahara, på hans kamefärd för några år sedan. Boken handlar om hur detta par gjorde den första promenaden från öst till väst genom Sahara. Spännande, lärorik och en riktig kioskvältare av ett par som verkligen kan öken.

4 Den långa vägen till Mecka av Mohammed Asad. Det här är en av de märkvärdigaste berättelser jag någonson läst. Han är juden som konverterade till islam, gjorde en sanslös ökenfärd genom Arabien och blev Pakistansk utrikesminister, men dog ensam och övergiven. I Europa. Hans beskrivning av hetta, öken, beduiner är med det bästa jag läst samt hans religiösa funderingar.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.