Explorer Mikael Strandberg

9 tips hur man blir äventyrare på heltid

 
Äventyr och upptäcktsresor är idag mer populärt än någonsin. De som hävdar att det bara är havets botten och rymden som återstår att utforska har fel. Världen är fortfarande inte utforskat och kommer aldrig att bli det. Inte heller blev världen upptäckt av tidiga upptäckare som Ibn Battuta och Livingstone. De färdades alltid på av de boende i trakten välkända leder och stigar. Men vad de gjorde var att föra med sig information tillbaka, må den ha varit vetenskaplig eller ej, och skapade på så vis en nyfikenhet som inspirerade andra att bege sig iväg på upptäcktsfärd. Just det är vad som definierar en upptäcktsresande idag.
En upptäcktsresande är någon som ofta gör en farlig, svår och unik färd till länder i Långtbortistan av den enkla anledningen att föra med sig information tillbaka i utbildningssyfte. Anledningen kan vara av personlig karaktär för att utmana sig själv, lika mycket som den kan vara helt vilseledandande, men drivkraften är i första hand nyfikenhet och en stark vilja att göra skillnad.
Oavsett dessa fakta, så är verkligheten att mer än någonsin i historien vill människor idag bli upptäcktsresande på heltid.  Jag får årligen hundratals med email, både från unga och gamla, som ber mig förklara vad som krävs för att det skall bli verklighet. Jag berättar direkt, utan omsvep, om gällande verklighet. Man måste ha de förutsättningar som krävs. Jag förklarar att det här är inte ett ett liv för alla. I ärlighetens namn, så tror jag att det bara är ett liv för ett fåtal. Men tror ni, förklarar jag, att ni har vad som krävs, så kan de här nio råden vara till er hjälp.
 
1. Man måste tro att man har vad som krävs och ge sig i kast med saker som andra försöker förklara att är vansinnigt, korkat, omöjligt eller helt enkelt en vanföreställning. Tvärtom är det ett kvitto på att man är på rätt väg när detta händer!
2. Man måste ha en plan, en idé som skiljer sig från flertalet andra. Få föds med en utstakad väg i livet, så man måste skapa sig en egen färdväg. Det gör man genom intensiva, djuplodande och studier genom att läsa, prata med folk och forska.
3. Det krävs också att man har en viss läggning för att sälja in sin vision till andra. En extrem passion för sin idé hjälper! Dock behöver folk förstå vad idén är. Att presentera idén för potentiella sponsorer, media och andra är idag mycket viktigt och det måste göras på rätt sätt.
4. Det är viktigt att förstå att man inte behöver vara en perfekt människa för att lyckas. Var den du är och kasta bort de där självhjälp böckerna. Det är bättre att vara ett original än en kopia. De flesta explorers är mer eller mindre galna, men aldrig tråkiga. Att vara positiv i läggningen hjälper, men det är inte en förutsättning för att lyckas.
5. Det är viktigt att förbereda sig som en professionell atlet. Minst 15 timmars träning per vecka, minst ett år innan det är dags att genomföra den tänkta färden. Jag tränar minst ett par timmar varje dag, 52 år gammal, och alltsedan jag var 16 år när mina första idéer började klarna, så har jag tusentals träningstimmar i ryggen och mer än 2500 nätter i tält. Och jag har läst lika många böcker.
 
6. Lika viktigt är att fokusera sig helt på projektet, lägga allt annat åt sidan, och följa sitt hjärta och den utvalda idén. Om man lever i en relation, måste man ha en förstående partner. Det samma gäller om man har barn. Oroa er inte för vad andra tycker, oftast är de bara avundsjuka för att de inte har modet att göra detsamma.
7. Undvik negativa människor. Går det inte, låtsas lyssna, men låt det negativa gå in i ett öra och ut genom det andra. Omge er med människor som är positiva och som tror på idén. Det är inte helt lätt gällande familjen, men annars, varför kasta bort tid på människor som är negativa?
8. Förbered, förbered, förbered.
9. Sista rådet, glöm allt ovan och bara ge er iväg och genomför idén!
 
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.