Island – en betraktelse

Jag kom just innanför dörren efter ett mycketintressant besök på Island. I all hast vill jag bara berätta lite för Er om denna säregna ö. Så se det som ett ogenomtänkt hopkrafs, bara för att få framföra den känsla som präglar ens tankar direkt efter hemkomst.

Stokkur on the way to entertain us!
Stokkur on the way to entertain us!
Jag har gjort en fem dagars tur på Island. Jag tycker det är märkvärdigt att jag inte gjort några försök tidigare att komma till detta paradis på jorden. Jag blev verkligen, trots denna korta tid, förälskad i denna plats.
soluppgang
Turen vi gjorde var egentligen bara en rektur för att se vilka förutsättningar som råder för att ta hit mindre grupper av människor som önskar det där lilla extra som tillvaron kan erbjuda, när allt annat börjar kännas invant. Så det blev en liten rundtur i en Landrover med de största hjul jag sett. Från Rejkjavik till Vik, via Myrdalsjökul, raukarna Reynisdrangar och vattenfallet Storfoss till Ranga. Det var första dagen. Vädret var helt osannolikt och varierade från sol, hagel, snö, spöregn och starka västanvindar. Allt på några få timmar, men jag älskar det! För det första så känns naturens styrka väldigt markant, och för det andra, blir ljuset spektakulärt för fotografi.
gulfoss7
Andra dagen körde vi en tur som kallas den gyllene cirkeln och för resenären till det spektakulära vattenfallet Gullfoss och det märkvärdiga geyserområdet. Vintern är en utmärkt tid att besöka Island, för landskapet är mycket vackert och turismen nästan noll. Så med eget fordon så känns det som om man är helt ensam med den stora naturen. De öppna vidderna, de knaggliga basaltslätterna och de tvära bergskanterna förde ofta tanken till Patagonien. Islandshästar fanns överallt. Allt känns fortfarande oförstört och som om stor-turismen fortfarande befinner sig i sin linda. Islänningarna är verkligen trevliga och alla verkar prata utmärkt engelska.
Maten på vägkrogarna var lika kassa som i Sverige. Och kaffet svagt för en svensk. Annars finns det absolut ingenting att påpeka negativt! Men maten på de bättre restaurangerna var verkligen bra. Ja, dag tre blev egentligen en massa ätande och ett spa besök på den blå lagunen. Och en cohiba samt lite glenlivet gav än mer perspektiv.
An early morning visit to Jon Gunnar Arnason´s piece of art The Viking Ship was a great way to finish off a tour of Iceland. It is located in the harbor area of the capital and is a stunningly beautiful piece.
An early morning visit to Jon Gunnar Arnason´s piece of art The Viking Ship was a great way to finish off a tour of Iceland. It is located in the harbor area of the capital and is a stunningly beautiful piece.
En sak är klar, jag kommer att återvända till Island och när man tittar på kartan finns ju hur mycket spännande som helt att genomföra Expeditionsmässigt. Jag kan bara inte förstå att jag inte haft något intresse av denna ö förut. Måste bero på sinnesslöhet. För island torde vara perfekt för lite äventyrliga svenskar. Resan dit kostade inte mycket, lever man i tält och tar med sig lite torrskaffning, ja, då blir det dessutom en billig semester.
Me and Jeff Willner (Owner of Kensington Tours) at Myrdalsjökull glacier. A Gentleman´s Exploration where we enjoyed a Gentlemen´s Exploration of Iceland, which can be described as amazing sights, amazing food, and a fitting end of fine whisky and cigars each night.
Me and Jeff Willner (Owner of Kensington Tours) at Myrdalsjökull glacier. A Gentleman´s Exploration where we enjoyed a Gentlemen´s Exploration of Iceland, which can be described as amazing sights, amazing food, and a fitting end of fine whisky and cigars each night.
Island – en riktig höjdare! 
Enhanced by Zemanta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.