Explorer Mikael Strandberg

Utrustningslista för fjälltur

Jo, jag håller på med planeringen inför en liten fjälltur i de södraste delarna av landet och letade genom datorn och fann denna gamla lista jag gjort. Kanske den kan vara till någon hjälp för någon. Och förmodligen har förutsättningarna ändrats något….gäller en veckas vandring…och skickades ut till deltagarna i en Expeditionskurs.
Utrustningslista Sommar/Vår/Höst.
Ryggsäck -minst 60-70 liter i packvolym. Oerhört viktigt att det är en säck som passar just din rygg. Det finns säckar i olika utföranden, former, färger och rygglängder. Prova noga! Den skall sitta som handen i handsken.
Regnskydd-till regnsäcken. Alternativt packar du alla grejer i en sopsäck inne i säcken. Regn är ingen ovanlighet i de trakter vi skall färdas genom. Eller blötsnö och hagel. Mycket viktigt att hålla utrustningen torr.
 Tält– behövs som Ni förstår. Under veckan räcker ett s.k. tre säsongstält, men för längre Expeditioner måste det vara ett s.k. fyrsäsongstält. Med ett heltäckande absider som går långt ned och med väl tilltagna snölinor. Tält av god kvalité är ett måste. Forna deltagare på kursen har dykt upp med leksakstält och en ville sova i sopsäckar. De var glada efter veckans slut att de efter övertalning hyrt ett fyrsäsongstält på stationen. Annars är det tveksamt om de överlevt veckan med det väder som dominerade.
Sovsäck- I regnig miljö skall helst en dunsovsäck undvikas. Den är bra på kall, torr vinter och torr öken, men inte i övervägande blöta klimat. Har Ni nu bara en dunsovsäck av bra kvalité, så skall den i så fall packas i det vattentätaste av påse. Bra sömn är avgörande för om en Expedition skall bli lyckad.
Liggunderlag– som sagt, god sömn är basen för en lyckad Expedition var den än genomförs i världen. Det finns två olika typer, billiga frigolitunderlag av typ Karrimat, men dessa skall bara användas av den mycket vana utesovaren som vet att denne sover som en dröm även på detta tunna underlägg. Den andra typen heter Therm-A-Rest och är uppblåsbar. Enda haken, den kan bli punkterad, annars finns den i olika tjocklekar, utföranden och märkesnamn. På den sover man som på bästa duxmadrass.
Du vandrar i….
 •  Vind- och regntät jacka- typ Goretex eller likvärdigt. Helst med huva.
 •  Stövlar/kängor- bägge måste vara väl ingångna. Köp inte nya kängor eller stövlar veckan innan vi påbörjar Expeditionsveckan.
 •  Långbyxor- en lättare byxa som torkar snabbt. Typ Fjällrävens Grönlandsbyxa.
 • Skjorta- flanell- eller fleeceskjorta som är lång nog att stoppas ned runt baken.
 •  Underkläder- tjejer – ta inte de minsta trosorna.
 •  Strumpor&sockor-; tänk på att ull väger även om det är blött och att goretexstrumpor enbart fungerar på folk som inte har fotsvett.
 •  Hatt/keps- kom ihåg att 70% av kroppsvärmen använder huvudet som skorsten.
 I ryggsäcken finns…
 •  Regnbyxor- Goretex eller likvärdigt. Ett komplement till jackan ovan.
 •  Underkläder- 1-2 ombyten. I fjällen finns mycket vatten att skölja upp och tvätta i!
 •  Strumpor&Sockor-; ombyten enligt behov.
 •  Långkalsonger- kan även fungera som sovkläder för den frusne. Vid behov. Kan användas med regnbyxor som extra byxor.
 •  Tröja eler skjorta- skönt att ta på sig någonting värmande och torrt på kvällen. Att föredra är material som andas enligt flerlagersprincipen.
 •  Mössa&Vantar-; för den frusne. Höstfjället kan bli kallt. Att det börjar snöa eller hagla är ingen ovanlighet.
 •  Toalettsaker- inga mängder. Enligt behov.
 •  Handduk- liten
 •  Enklare sjukvårdsprylar- häftplåster, huvudvärkstabletter, skavsårsplåster, myggmedel, lipsyl, solkräm.
 •  Solglasögon- skönt mot både sol och vind.
 • Kåsor, bestick- enligt behov. Det räcker exempelvis med morakniven som kniv. Jag har den och en sked med mig.
 •  Kök- ta med ett kök ni har vana av och tillräckligt med bränsle för fem dagar.  Viktigt att ni testar så det fungerar innan avfärd.
 •  Tändare eller stormtändstickor.
 • Mat för sex dagar- tänk på att allt skall bäras. Det kan vara gott med fläskfilé och ett glas rött vin till detta varje kväll, men det väger. I korta drag ser vår egen meny ut så här: Till frukost gröt, torrmjölk, socker, kokosflingor och salt. Packas i portionspåsar. Gärna fryspåsar. Te till dryck. Lunch: Frystorkat med en brödbit. Te till dryck. Middag: Frystorkat med en brödbit. Te till dryck. Under dagens små pauser bär vi med oss en blandning av choklad, russin och nötter och fyller på energidepåerna.
Efter behov och enligt tycke. Min modell är lätt. Inget mer.
 •  Kompass- manuell sådan. GPS är förbjudet!
 •  Karta- en detaljerad sådan över området. Jag talar inte om  vilken utan det liksom mycket annat ingår i en vanlig Expeditions förberedelser. Ni börjar nu.
 • Papper&Penna-; om ni vill ta anteckningar.
Kul att ha med…
 Kamera, kikare, pann- eller ficklampa. Efter behov. Ni bär det själva. Någon ringde och frågade om det gick bra att ta med en skivstång, mitt råd, lämna den hemma.
 OBS! Mobiltelefon- som en sorts säkerhet. Kan vara bra att ha i en eventuell nödsituation. Har ni en, ta den med er. Problemet är att GSM-nätet bara fungerar på högre höjder, typ toppar. NMT en aning bättre.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.