Efterspelet på Svantes död

Angående Svantes död och svanparet i Malmö, Ulf Johansson från Kanotklubben skrev detta som svar på min artikel på Utsidan. Väl värt att läsa för ytterligare perspektiv, vilket jag insåg efter hemkomst från Seychellerna och upptäckten av en stor mängd nya åsikter framför boet!


Det häckar ganska många svanpar i och runt Malmö kanal, och det är aldrig några problem. De inser att människan inte är någon fara, utan utgör snarare skydd mot andra predatorer och bjuder kanske på mat ibland. Även under häckning funkar det oftast ok. Ungarna kan vara lite pipiga i början men lär snart av föräldrarna.


Under mina snart 20 år i kanalen har jag bara hört talas om en (1) svan som ställt till problem här – den som höll till nedanför polishuset. I början var det ingen fara, den markerade mest. Men de senaste åren blev den gradvis mer och mer aggressiv, och i fjol attackerade den i stort sett allt – kanoter, roddare, trampbåtar t o m 15 meter drakbåt. Förutom att bitas och slå med vingarna, kom den ofta flygande bakifrån och landade i ryggen (ca 12 kg, i kanske 30-40 km/h). Alla som paddlade runt Malmö kanal blev anfallna. I stort sett varje gång. Under hela säsongen. Upp till 1 km från boet. Som de flesta förstår är det här inte ett normalt beteende och som dessutom innebär stor risk för att någon skadas allvarligt. Särskilt när den nu lyckades välta en erfaren ungdomskanotist. Kallt vatten och huggande svan ovanför är ingen bra kombination.


Vi tog därför kontakt med Malmö stad, som beslöt om skyddsjakt. Svanar häckar normalt först i maj-jun men olyckligtvis hade honan redan lagt ägg. Utan hane som försvar fanns det små möjligheter till lyckad häckning. Uppståndelsen vid boet och framförallt andra svanar som ville åt reviret, skrämde bort honan. Och numera har ett nytt par övertagit platsen. Svanar som inte störs av människor..


Tyvärr ville media tjäna en slant på det här och gick ut med: ”Pappa till åtta svanungar sköts av kommunen” (Sydsvenskan), ”Svanpappa sköts ihjäl – mamma bortjagad ur boet” (Aftonbladet) mm i flera veckor efteråt. Med resultat i att framförallt fb gick i spinn, Malmö kanotklubb fick skulden och folk skrek ”mördare” efter ungdomarna när de paddlade förbi. Snyggt.
Nu har det mesta lagt sig, men näe, jag har inte stort förtroende längre, varken för skräpmedia eller svanexperter..  

Artikeln i Utsidan
https://www.utsidan.se/blogs/explorermikaelstrandberg/svante-ar-dod.htm

https://www.expressen.se/kvallsposten/svanhonan-har-jagats-bort-ungarna-kommer-inte-overleva/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.