Explorer Mikael Strandberg

Frozen Frontier; Expedition med ren genom Sibirien

Det är strax ovan 40 minusgrader och jag, plus familjen, har anlänt till Republiken Sakhas huvudstad Jakutsk. Vad som väntar nu är en en mycket kylig Expedition, tro det eller ej, men med ren och släde genom och över ett av de kallast bebodda platserna på jordklotet, Oymyakon. I denna lilla by startar vår färd och vi kör söderöver med målet vid det Okhotska Havet.
Utmaningen är de extremt låga temperaturerna, de största enskilda vargflockar jag hört talas om, 400 i en flock, laviner, snöstormar, björn och den stora risken för allvarliga förfrysningarna. Vi är 6-8 personer, jag vet ej än. Min vän Egor makarov, tolken Bolot Bochkarev, filmaren Juri Bereznov och så minst 2 renskötare från Khabarovsk som nu står och väntar på oss i Oymyakon. Samt 10 slädar och 25 renar. Vi måste bära med oss all mat och bensin för ström att ladda all utrustning för minst en månad.
 
 
Målet med färden är att göra en rättvis dokumentär om detta område och de människor som bor här. Jag skall och testa vad som är bäst, pälskläder eller moderna polarkläder.
Jag hoppas kunna skriva ett par rapporter i veckan, följ Expeditionen på www.facebook.com/explorermikaelstrandberg

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.