Explorer Mikael Strandberg

Reaktioner på Jemen Dokumentären “Expedition Jemen – 52 grader i skuggan”

Låt mig först säga att filmen kan beskådas på SVT Paly, här på http://www.svtplay.se/video/1424799/expedition-jemen-52-grader-i-skuggan hela september.

Hej Mikael,

Vilken promenad genom öknen, Jeesus! Eller Allaah! kanske man hellre ska säga.
Vilken fantastisk tjej du lyckades hitta, som klarade detta utan mer gnissel. Helt otroligt. Hur fasan hade det gått utan henne…
Grattis till programmet och hela företaget. Man känner sig verkligen som en försoffad gubbe som sitter hemma framför TVn och gläds med äventyrarna medan man inväntar första hjärnblödningen, när man ser dig i rörelse. Herre Min Allah!
Best wishes for the future,

Peter

Jag inväntar nästa med spänning! Makalös bedrift + inspirerande reseledare, säger jag. Nyanserad film, det är viktigt.

Adam

Tack för en stor filmupplevelse, Mikael, ser fram emot nästa äventyr på TV!

Anna

“Martin Luther King sa: Jag har en dröm. Barack Obama säger: Jag har en drönare. 

I veckan kunde vi på SVT se Mikael Strandbergs och Tanya Holms fantastiska dokumentär från Jemen, talibanlandet som de tog sig igenom till fots tillsammans med en kamel – utan att träffa på en enda taliban. 

Detta land bombas av fjärrstyrda drönare. Kontraproduktivt, säger jemeniter i Sverige. “Barn har dödats, kvinnor har dödats, till och med en 8-årig amerikansk medborgare har dödats. Snarare än att bekämpa terrorism bidrar USA:s drönarattacker till att radikalisera ett helt samhälle och skapa nya rekryter för extrema grupper.”


Magda

Genuint, äkta, närvaro, helt nytt perspektiv på Mellan Östern, detta är folkbildning och Tv när den är som bäst.

 
Hans J

Som helhet en bra produktion. Men jag saknar mer ingående intervjuer och besök hemma hos folk. Men jag förstår att omständigheterna var svåra. Och för mycket Mikael Strandberg i bild.

Göran
 
Jag går bara runt och skrattar. Så glad och lycklig är jag efter att ha sett er film. Den kommer att vara vid min sida i flera dagar. Så mycket värme på alla nivåer!
 
Gus

Jag tyckte det var svårt att förstå om du ville visa en fin och bra sida av Jemen eller om filmen handlade om att ta sig från A till B på kamel genom öknen. Kommer du att skriva en bok om Jemen? Du måste kommentera, tycker jag, det som rapportera i medierna: bortgifte av 9-åriga flickor, kvinnans ställning mm osv. Stämmer det som man hör? Vad tycker du? Vad tycker Tanya? Vad tycker jemeniterna? ser fram emot att få läsa om det i din bok!

Torkel

Hej Mikael,
Jag såg om filmen igår kväll och var nästan ännu mer förtjust i den andra gången! Första gången kanske jag var lite spänd, nu visste jag att den var bra och bara kopplade av och njöt. Min bästa vän Rigmor Robert skrev så här till mig idag:

Apropå dina fina kompisar – har sett dokumentären med Mikael S:s vandring genom Jemens öknar.
Så ljuvlig kamel Kensington är – han brast i gråt när han kom in i stan med biltrafik! Han blev rädd och tyckte det var otäckt. Då börjar jag också grina.
Mikael, vilken härlig och oförställd dalmas!
Och den tunna flickan från Rågsved gick inte av för hackor!
De kunde verkligen visa med filmen vilka schyssta, sympatiska människor jemeniterna är.
Tvärt emot vad USA & dess allierade påstår när de prickar dessa vackra, vänliga människor med drönarbomber.
Al-Qaida med hit och al Quaida med dit.

I alla fall – bra budskap av Mikael där! En liten fredsrörelse på tre personer: Micke, Tanya och Kensington.
Hoppas du fått riktigt många positiva reaktioner och att filmen kommer att öppna nya möjligheter för dig. Vilket jag tror!
Allt gott
Marianne
Såg din fantastiska film på svt play ikväll…avskalat och utan skyddslappar då plockar man fram det bästa hos människan…riktigt gripande….kul att nån kan visa en motbild från denna del av världen…..min sambo har jobbat en del i arabvärlden och det ska bli soännande att höra vad hon tycker…just nu e hon i Atlanta på affärsresa……men det hon har berättat om arabvärlden stämmer nog ganska bra med din bild….riktigt bra film Micke
 
Hans P
 
Imponerande – du har ju blivit en fullfjädrad berättare. Grattis till en stunds stor underhållning.
 
Olle
 
Dokumentär på SVT2 var det bästa jag sett på länge. Tack @Explorerglobal och @orienten för fantastiskt bra tv.
 
Selma
 
Vilken närvaro! Jag är oerhört berörd!
Tanya är ett fynd. Suverän stämningen, dramaturgin och vilken kontrast mot det som visas i nyheterna.
I vilken närvaro i vedermödorna! Vilket mod ni bägge har.
Och Mikael, tack för att du vågar bjuda på dig själv!
 
Anders
 
Otroligt vad bra du har blivit på att göra program, Mikael! Jag trodde det var en halvtimme, men när jag tittade på mklockan var den nio! Det säger ju mycket om hur fängslande det var! Tanja var ju ett fynd, och det sa en del hur respekterad hon verkade bli som kvinna. Sen kan jag väl tycka att det inte var helt tydligt att se vad programmet visade/bevisade i fråga om västvärlden kontra den muslimska världen. Att människor (särskilt “vanliga”) är människor världen  över kan aldrig nog poängteras och där gör filmen en fin insats. Ändå är inte medmänskligheten annorlunda där än nån annanstans. Någon i er situation skulle nog få hjälp och gästfrihet även på vischan här hemma (t o m om dom kom med en kamel!)
Men det finns ju frågor man har om t ex kvinnornas situation som förblir obesvarade (vad säger det t ex att flera hundra av de två mäktigaste klanerna samlas och det finns inte en enda kvinna så långt ögat når?) Man hade velat ha en kommentar till detta inte bara att dom behandlade er bra (varför skulle dom inte det?)
Jag hade hoppats att det skulle vara ett prat i studion efteråt där frågor hade ställts.
Så i mina ögon, slutsats: ett bra och engagerande program, med ett något svårdefinierat “budskap”.
 
Lars
 
Fantastiskt program på Svt2!! Expedition Jemenom människor, om olika liv, om respekt när rasism och ilska verkar finnas överallt. Blir glad
 
Micke D
 
Absolut det bästa jag sett. Den här filmen hade allt. Hög fart, spänning, folkbildning och humor. Kensington och Tanya var fantastiska, Mikael!
 
Gunnar
 
Känslan av att man faktiskt var där med er, man kunde nästan känna hettan och ta på spänningen i vissa situationer och att du lyckades visa en annan sida av denna fantastiska kultur och dess människor än den enformiga och riktade bild som media alltid väljer att visa. Skulle vara kul och se det material som inte kom med 
 
Håkan
 
Fattigt, starkt patriarkalt och klanberoende. Jemen tillhör väl även ett av de länder som tillåter barnäktenskap. Men det var intressant att se er resa. Det var intressanta människor som ni mötte på vägen.
 
Anna
 
Självklart att bara få se och höra om ett land som man oftast förknippar med våld mm. Härligt med dina och Tanyas funderingar kring färden, samtidigt svårt att föreställa sig värmen. Lika svårt var det att föreställa kylan i Sibirien. Väldigt lärorikt för barnen att få se och höra en svensktalande beskriva och berätta om länder dom knappt vet vad det är. Jag skulle kunnat tittat en timme till. Du är helt otroligt bra!
 
Stefan
 
Mikael,
Jag gillade filmen. Du gör det bra, enkelt och opretentiöst. Bitvis roligt inte bara för din härliga dialekt. Sekvensen när guiden talar länge rakt in i mikrofonen var en av de bästa, mest informativa och härliga, filmer jag kan tänka mig ha sett.
Grattis, hoppas du får ut mer än svett och axeldunkningar av allt slit.
 
Christian
 
Tack Mikael,
Det här är som i gamla tider. Spännande varje sekund, en upptäcksresa där vi tittare inte alls vet som skall hända. SVT när de är som bäst.
Inlevelsefull, stor närvaro, äkta, rolig och fullständigt annorlunda allt annat som visas idag. Mer!
 
Jocke
 
Tack för en välgjord, intressant och givande film! Nu förstod man mer av beduinliv, ditt arbete och den otroliga värmen! Gratulationer!
 
Karolina

Jag blev så besviken på ditt sommarprogram. I stället för att prata om vettiga saker, så pratade du om olika kulturer. Jag tror alla som lyssnade ville veta hur man bäst skyddar sin cykel från att bli stulen när man reser.

R.
 
Mikael Strandberg, som vanligt fascinerar och fängslar du med dina dokumentärer. Alla mina barn satt fängslade, hade massor av frågor, som jag naturligtvis inte kunde svara på:)
 
Stefan
 
Så jäkla bra nu på SVT2. Mikael Strandberg upptäcker Jemen. Ett vänligt omtänksamt folk.
 
Jörgen
 
Mikael Strandberg, jädrar viken bra film ni gjort !!! Kanonbra, intressant, underhållande hoppas det blir flera !!! Gratulerar till en eminent produktion!
 
Thomas
 
Great film Mike. Really interesting insight to life out there and nice to see you had your Termo kit on
 
Steve
 
Tack Mikael för den fina filmen på TV, det var mycket intressant att få se hur det är i detta land, men det är roligare att få se DIG i TV:n P.S Vi åker till Dubai igen i oktober för där trivs vi båda… Britta o Gunnar…… Hoppas vi ses i Skåneland…
 
Brita och gunnar
 
Underbar film, ni har visat en fin bild av Jemen som även vi Jemeniter inte hade sett tidigare…Tack båda..
 
Nouf Al Iryani
 
Vilken fantastisk fin film!. Men starkast intryck gjorde nog din dialekt. blir dalmålet grövre i hetta?
 
T.I
 
Grattis till en bra produktion. Bra redogörelse för att det finna andra sätt att tänka än västvärldens. Undrar om det var en slump men tidigare ikväll intervjuades en svensk som levt som munk i 15 år och han berättade om sina erfarenheter. Tyvärr tror jag att risken är stor att Era berättelser mottas av döva öron och väcker allt för liten eftertänksamhet. Fantastiskt kul att se att du är välmående och kul att höra dig berätta! Är du norrut så hör av dig!
 
Med vänlig hälsning, Niclas.
 
Hej, såg dig nyss på Tv i programmet Jemen – 52 grader. Det var kul att se och höra dig igen. Jag gillar dina program och vill gärna bli vän med dig på facebook. Tack!
 
Elisabeth
 
The thing that strikes me is that you guys managed to get so much information presented in one hour, and with a great span. Great produktion . We got a good picture over the people in the desert and their hardship, which they handed with great grace and humor !
 
Thomas
 
Hej Miakael 
Tack för en underbar film jag min fru tittade med gladje och vi har många minnen från likande resa vi gjorde Jemen från Nishtun till Algeida viadre genom öknen med en guide i två jeepar Seiyon i Hadramuth 1982 Även vi blev inlåsta några dagar i Seiyon när vi kom fram efter ett antal fastkörningar i lös sand. Vi hade våra barn fem sex år med på resan något som jag inte tycker nu efter var säskilt klokt. På retur resan gick en jeeparn sönder vi fick lämna den men for tillbaka och hämtade den vecka senare och lagae den plats.
Vi hade ett så kallat fribrev skrivet av Guvernören i Algeida som räddade oss i sådan situtioner som du hamnade. Brevet förklade vilka vi var och det var möjligt hjälp oss komma fram.
Jag var på ett jobb i Nishtun i 18 månader.Er beskrivning av detta vänliga folk stämmer precis
Med Hälsning
 
Sven Burgren
 
Fantastisk dokumentär, skall se den igen.
 
Håkan
 
Kära Mikael, jag såg filmen! Fantastisk jobb!! Tack! Hälsa Pamela !
 
Maryam
 
Otrolig upplevelse som är få förunnade…fick en tankeställare om hur bra vi egentligen har det/lever i vårt moderna samhälle…människor har olika värden på standard, man tar saker för givet…vi på vårt sätt, dom på sitt. Lysande kontraster..o det syntes verkligen hur varm det var 😉
 
Johan L
 
Vilken fin film. Den var rörrande, rolig, intressant och underbar. Taaack! Kram”
 
Caisa
 
Mikael och Tanya som kommer från kyla och välstånd, fascinerande resa!
 
Anna
 
Jag tyckte den var fantastisk, men alldeles för kort! Man vill ju se mer om dessa fantastiska människor ni träffade!
 
Niclas
 
Det va en riktig annorlunda bild av folk i mellan östern! En verklig vardag bild av livet där trots massor av konflikter!
 
M
 
Tack för att du gick med Tanya och Kensington genom öknen i jemen. Och orkade göra ett så fint filmdokument. Det var en stor upplevelse att följa er.
 
Kris
 
Bäst var dialekten och det ärliga språket. Vidare din späda följeslagare som visade sig vara en “stålkvinna”!! Ha det!!
 
Janne
 
Kensington  hur underbar var inte han! Och precis som alla skriver jag hade velat se mer! En timme gick för fort! Och Tanya! Vilken trooper!!!
 
Emma
 
Mikael Strandberg takk for en utrolig fengslende, ektefølt og eventyrlysten dokumentar.
 
Jon
 
Mye trevlig dokumentär, du verkar ha haft ett trevligt sällskap också.
 
Johan
 
ypperligt! härlig upplevelse! Intressant sätt att söka lösningar på konflikter (mordet), tyder på en synnerligen sofistikerad social förmåga. Och en del svårbegripliga revirpinkningar ha ha från jemeniter i öknen, men sorgligt att skiljas från kamelen…jobbiga förhållanden för kvinnorna…För övrigt så var yemeniterna inte i bästa kondition, visst? de kanske röker flitigt?
 
Tanya en härlig människa, naturlig och med en stor styrka
 
Michael
 
Ett av de bästa program jag sett på svensk tv. En dalmas och en ung, kvinnlig journalist åker till talibanlandet Jemen, köper en kamel och vandrar i en månad genom öknen – utan att skönja en endaste taliban. Däremot hamnar de i en smärre familjefejd. Eller som dalmasen konstaterar: “Vi har ham-na-et i ett sånt dä-er klaaa-een-bråk!”
 
Magda
 
En sådan fantastisk film! Det var så roligt att få se den. Vilken prestation! Och att ni tog ut både ortsbefolkning och kameler med er fysik. Hoppas att det gick bra på slutet också. Saknar du inte Kensington? Han blev nog mer människa än kamel. Underbart att höra er prata språket dessutom. Hur många språk kan du? Själv kan jag bara tre någorlunda bra 🙂
 
Anne
 
Stort Grattis! Mycket bra film! Folkbildning när den är som bäst!
 
Annika
 
Filmen gjorde starkt intryck, väldigt intressant. En iakttagelse jag gjorde var att tonvikten låg på er resa, era möten med människor och hur ni löste svårigheter på vägen. Det var inte en film som analyserade allt om hur människor lever, tänker och tror, det kom mer som glimtar här och där. Men den inledande “rättegången” i filmen var helt enkelt lysande att ni fick med. Ett oerhört tungt inslag som starkt belyste hur samhället och klanerna fungerar. Det kan väl inte höra till vanligheterna att en västerlänning får vara med om sådant?
 
Hans
 
Excellent Bro.  A difficult documentary to make due to the current tensions in Yemen and also the sensitivities of locals to being filmed.  Most viewers would probably not realise that filming under such conditions is extremely arduous, particularly when you are hot, exhausted or irritated when all is not going well.  I also thought that Tanya gave an interesting perspective to the programme, particularly as a woman travelling in a country where women are often given very little respect.  She has a particular presence bordering serene, a bit like a nun.  This made far more interesting viewing than had you had a male companion which I expect would have probably included more tension. I also thought the sound was particularly good.  There were many interesting characters and Kensington was of course also a star of the show.
 
Barry
 
Superintressant! Inspirerande!
 
Håkan
 
En upplevelse av värme, närvaro och ömsesidighet. Bra tempo! Kul att se!
 
David
 
Oemotståndlig dokumentär om 2 svenskar som korsar Jemeni #svt2 just nu Jemen 52 grader i skuggan
 
Liv
 
Amazing trip. Travelling like this is the ultimate way to build bridges between all the different people and Cultures of the world. As a traveller/explorer I can relate to the media versus the real image of countries. Keep living Life to its fullest!
 
Stefan L
 
Såg en liten film som heter “Jag är fan bäst”, så måste du känna dig ikväll Mikael Strandberg!
 
Johan
 
Jag gillar din film, din inlevelse, äktheten och delvis så känner jag igen mig själv i mina resor och skrattar för mig själv ;)!!!
 
Anders K
 
Grattis!
Mycket sevärt, verkligen. Och jag längtar tillbaka till Jemen, snart tjugo år sedan jag var där.
Vänligen
 
Torgny Nordin
 
Bra Mikael Strandberg!
 Vilken film, vilket engagemang. Jag måste säga att du är enormt duktig på att välja medhjälpare. Denna kvinna har en lyskraft som få, ett lugn och en trovärdighet som jag aldrig tidigare stött på. Numer är det endast flåsande viktigpettrar med en orm i ena handen och den andra viftande oavbrutet som stör mig i rutan.
Det märks att du mår bra (trots värmen) för så lugn och avslappnad har jag aldrig tidigare sett dig. Jättefint Micke. Kram på dig och hälsa Tanya.
 
 Ulf
 
En fantastisk film (i vanlig ordning) som med humor och värme ger en nyanserad bild av de människor ni kommer i kontakt med. Och Tanya; vilken kvinna!
 
Titti E
 

Jag missade tyvärr början. Det var väldigt skönt att få se en sådan lättsam rese- och naturskildring utan en massa pekpinnar och information. Alla videoupptagning med sura och arga resenärer som bara skulle blivit bortklippta i storstilade jätteprojekt till skildringar gjorde verkligen sitt till att ge en känsla för er, problemen och umbäranden. Härliga, okonstlade in-på-skinnet skildringar av resa, miljö och människor.

Det var roligt att se att människor i en helt annan värld ändå tycks skratta och le åt ungefär samma saker som vi. Unga grabbar med bilar verkar gilla att sladda runt både i öken och på övergivna konsumparkeringar.

Toppklass!

 
Peter P
 
Mycket spännande och intressant Mikael, timmen gick fort och jag skulle vilja se mer
 
K
 
Du lyckades förmedla hur det känns att vandra i den glödheta Öknen. Jag upplevde mina vandringar igen. Jemen behöver belysas mera så när kommer nästa tripp? Skönt att höra riktigt Dalmål också. Tack…….
 
Birgith R
 
Hei Mikael, grattis med bra film på SVT, så litt for varmt ut etter min smak…
 
Börge Ousland Polar Explorer
 
Jag satt som klistrad framför tv:n. Vilka fascinerande människor.
 
Leif E
 
Sällar mig till hyllningskören! Mycket trevlig reseberättelse! En fråga, har du övergett berättandet i böcker till förmån för film?
 
//Anders – bokmal
“Expedition Jemen” på SVT2, vilken annorlunda o fascinerande reseberättelse!! Kanonbra!
Eriksson
 
Hej Mikael, tack för att vi, jag, min man och vår vuxne son fick se den här fina filmen från Jemen, det kändes som ett återbesök och vi kände igen oss i framför allt Sanaas gatubilder, hus men även i öknen.
Min man jobbade i Jemen 1980-81, vår son gick i amerikansk skola i Sanaa, jag besökte Jemen 1981 i 3 veckor
.

Din fina film väckte ungdomsminnen, Tack.
 
Marina

Jag såg att du ändrade uppfattning men jag höll på att skratta ihjäl mig när du sa “då tar vi den här jäveln men vi behandlar honom som en jävla sopa hela tiden” 🙂 (vid 39 minuter in i programmet)

Niklas

Oerhört bra film som jag sett med välbehag. Eftersom den är kommersiell så vågar jag mig dock på lite kritik. Jemen befinner sig på ungefär samma samhällsutveckling som Sverige gjorde på tidig medeltid. Det finns inget pittoreskt med kvinnors rätt eller demokratiska rättigheter i samhällen som Jemen. Lite reflektion över detta borde funnits med.

Janne

En sen kväll i förra veckan råkade TV:n stå på när dokumentärfilmen “Expedition Jemen – 52 grader i skuggan” började – och jag fastnade direkt.
“Genom stekheta öknar går jakten efter det verkliga Arabien – långt från det Mellanöstern vi hör om i nyhetsrapporteringar.” 
I ett väldigt långsamt tempo får vi följa svenskarna Mikael Strandberg och journalisten Tanya Holm genom öknen i Jemen. På en timme lyckas de dock visa upp flera sidor av landet, både från stadslivet (en massiv fredsförhandling mellan två jemenitiska klaner) och från djupaste Sahara (där de köper dromedaren Kensington). Men minst lika intressant är det att följa hur öknen och de människor de möter där påverkar dem själva som människor.
“Det är vansinnigt att vara här – men nu är vi här. Om inte annat får vi lära oss förutsättningarna för beduinerna.”
Jag har själv spenderat tio dagar i sträck i Saharas öknen och även om det var i ett helt annat land och våra förutsättningar såg helt annorlunda ut så är det så mycket som jag känner igen. Öknen, var den än är, förändrar dig som människa.
Finns på SVT Play!
Sabina

Hej Mikael,
GRATTIS till ett fantastiskt program som vi såg i sin helhet i torsdags. Otroligt att du fått en hel timme på bästa sändningstid i SVT 2. Och denna Tanya, vilken tjej! Hur överlevde ni? Blev ni inte sjuka i hettan?
Anna

Lysande program Mikael! Särskilt kring Jemenitisk tvistelösning! 

Hälsn. 

Magnus 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.