Explorer Mikael Strandberg

Recension: Friluftsmat

Jag minns med en viss skräck Blå Bands tunga och solida förpackningar med utemat på mina första vinterturer i Sarek i början av 1990-talet. De hade en rätt, köttfärssås med makaroner som smakade bra, men mag- och halsbrännecirkusen efteråt var i det närmaste helt osannolik. De satsade mycket på kolhydrater och kalorier. Lyckligtvis finns det fördel med utveckling! Med åren har torrfödan blivit mycket bättre. Efter Blå Band så kom det en hel del olika varianter och egentligen var dte först när nosrka Turmat och Real kom, som det fanns många olika rätter och smaker att välja på och som man verkligen såg fram emot att äta. Jag har provat en hel del varianter där mellan, men inget hitta som varit bättre. Anita Forsell hade en gång i tiden en serie rätter som inte kändes lika tunga utan lättare för hela kroppssystemet och jag har väntat på en ny variant av hennes torkade mat, men inget sett förrän nu!

Blåbärspannkakan blev mycket uppskattad och var enkel att göra!
Blåbärspannkakan blev mycket uppskattad och var enkel att göra!

Jag äter inte kött mer, men fisk och ägg en gång i veckan. Mer när det inte finns annat. Jag har ännu några fysiskt mycket tuffa färder framför mig och funderar mycket på det här med kost nu för tiden. Kroppsligt sett har jag inte mått bättre någonsin. Jag känner mig ren, stark och frisk. Men jag ser att jag inte har samma styrka i gymmet, sedan jag tappade 16 kg och slutade med kött och framförallt mina oerhörda mängder mjölkprodukter per dag. Så jag har funderat på hur jag skall klara månader på torrmat och ha kraft nog att klara av det jag vill göra. I samband med mina tankar kom en förfrågan från företaget Friluftsmat i Uppsala om jag kunde tänka mig prova och resencera deras friluftsmat. Utmärk tajming!

Tjejerna provade marshmellows först....
Tjejerna provade marshmellows först….

Så igår, dagen före julafton, åkte jag ut till ett vindskydd i det som finns av skog i Skåne och ett vindskydd för at vi alla skulle kunna testa deras icke köttprodukter. Det var frukost, lunch och middag för två personer i en dag. För oss räckte det för hela familjen i nästan två dagar. Det var gröt med nötter, musli, potatis, morötter, rödbetor, grönsakssoppa, Ratatouille, bondomelett och äggröra. Här var den då, den lättare maten men med tillräckligt med kalorier och kolhydrater för långa turer, men som hade en naturlig smak av riktig mat! För mig är idag företaget bakom lika viktigt som innehållet. Exempelvis skulle jag aldrig sälja en film till National Geographic TV eftersom det ägs av FOX Media (Rupert Murdoch imperiet), det går emot allt jag tror på.  Så jag frågade Tobias på Friluftsmat hur de kom till och idén bakom:

   Vår VD (Ywon) är veterinär i grunden, och då hon för fyra år sen testade fram bättre mat för sällskapsdjur började hon använda sig av bl.a äggpulver eftersom det innehåller så många viktiga näringsämnen. Och helt plötsligt började det komma förfrågningar från friluftsmänniskor som ville köpa det. Så då startades Friluftsmat, och sen dess har vi utvecklat produkter efter aktiva människors behov.

   Det som driver oss är att vi vill erbjuda människor i naturen bättre mat, samtidigt som de får en ny aktivitet – matlagning.
Produktsortimentet utvecklas konstant för att man ska slippa äta samma frystorkade färdigrätter varje gång man är på utflykt.

   Vi tillverkar inte råvarorna själva, utan köper in stora kvantiteter lufttorkat som används till att kombinera produkter. Mycket av det vi köper in är närproducerat och ekologiskt. Inom kort blir företaget Äkta vara-certifierat, vilket innebär att produkterna inte innehåller några tillsatser.
Även laktos- och glutenfria produkter är under utveckling.

Stämningshöjare
Stämningshöjare

Så vi testade maten under en dag i vindskydd i ett evigt strilande regn och den skånska vinden som sjöng i grantopparna och ungarna har efter ett år i svenska dagis blivit bortskämda på olika vis, exempelvis med evigt lagad mat och att all mat inte för se konstig ut, vilket torkad tomat gör, å det vägrade äta någonting annat än äggröra och bondomelett. Vilket de tyckte smakade exakt lika som i skolan och på dagis! Vi vuxna gillade alla möjligheter som fanns att kombinera rättarna och extra maten som torkade tomater, kiwis med mera. Höjdaren var äggrätterna och Ratatouillen med allt smakade mycket bra och kroppen kändes lätt och fin efteråt, vilket är mycket viktigt. Så jag tror att äntligen har det dykt upp ett alternativ som känns mer naturligt och smakar bättre än det som finns på marknaden just nu.

I övrigt är förpackningar och pris standard vad som finns på marknaden idag, men smaken och lättheten efteråt gör stor skillnad!

*Övriga tester jag gjort kan ni läsa om här!

Bondomelett!
Bondomelett!

Publisher: Explorer Mikael Strandberg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.