Explorer Mikael Strandberg

Fysiska förberedelser för Expeditioner

Fysiska förberedelser är ju en självklarhet. I synnerhet ju äldre man blir, så krävs än mer disciplin på både träning och kost. Visserligen har man lärt sig sin egen kropp väl efter 30 år i branschen, men oavsett ålder, är det viktigt att lyssna på kroppen under uppbyggnadsfasen mellan färderna. Min senaste tuffa färd var 2014, så det är en tid sedan. Likväl tränar jag mer och bättre än någonsin. Jag är beredd hela tiden på att någon av alla mina planer som involverar fysiska utmaningar blir verklighet. Jag tror att det blir dags inom rimlig tid, kanske mest 6 månader. Det känns så. Jag får frågan ofta, hur förbereder man sig fysiskt.

Jag har, ända sedan jag började 1986, främst nyttjat gym. Nä, det är inte helt rätt. Det var ett stort antal år, från 1988 till 2007 utan vikter. men då gällde cykeln och långpromenader i högt tempo. Men sedan 2007 är det gymet som är i centrum. Men promenerandet är fortfarande kvar. Jag tror det är det bästa och viktigaste sättet att hålla sig i form över huvudtaget. Promenerande. Vi är liksom gjorde för det.

Likaså är kosten extremt viktig. Och jag äter inte kött mer, vilket jag anser som ett av de bästa livsval jag någonsin gjort. På hemmaplan äter jag heller inte mjölkprodukter, fisk, ägg och kyckling. På färd gäller andra förutsättningar, främst för att det inte finns några andra val. Fisk står då högt på intaget. Hemma äter jag också extra vegan protein för att kroppen lättare skall återhämta sig.

Gymet.

Jag tränar mellan 4-7 dagar i veckan beroende på vad som väntar. Just nu 6 dagar i veckan, men jag tar någon extra dag om kroppen är riktigt trött. Jag lyssnar noga på den. men jag stretchar aldrig. Eller värmer upp. jag har aldrig gjort det. Ta i trä, men jag har nog fått bra genetiska förutsättningar samt att jag aldrig övertränar. Tecken på det, är som svår stress i allmänhet, dålig sömn, irritation och lätt ängest. Jag kör aldrig längre än 45 minuter, vilar sällan mer än en minut mellan seten och övningarna. Jag följer mycket noga vad Jim Stoppani´s säger och gör, läs mer om honom och hans träningsmodeller här. Han har dessutom en PhD i näringslära. Allt bygger på ständig variation och att man inte skall läsa sig för mycket vid övningarna om grejerna är upptagna på gymet. men inget snack, utan full koncentration. jag verkligen avskyr när folk snackar på gymet.

Promenerande.

Jag går minst 1 mil per dag. 12 km när det är skoldag för att lämna och hämta tjejerna, som också snittar 2 km per dag. Bästa träningen.

Diet/kost.

Jag försöker alltid göra ett uppehåll minst 12 timmar över natten utan att tillföra kroppen någonting mer än vila. Svårt att hålla under färd samt när stress- och arbetsnivån är hög. Som just nu. Och under vintern är sallader och grönsaker sämre. Men, som sagt, jag tar extra protein. Drygt 46 gram per dag.

Aktivt liv, sömn och vila.

I regel är livet aktivt med boulderingen på sommaren eller bus med tjejerna dagligen. Jag försöker sova så mycket jag kan. Under stressiga tider som nu, 4-5 timmar per natt, men oftast 7 timmar. Jag försöker också ta livet lugnt på hemmaplan och läser/tittar på film ofta i liggande läge. man skall försöka vila så mycket det går!

Viktminskning.

Ta bort kött, socker, producerat fett och ta inte om mat så går det lätt.

Viktökning.

Inför tunga Expeditioner, som det känns som om det är på gång, så nyttjar jag stora mängder olvolja i allt. Då går det fort! Jag dricker 6 cl 2 ggr/dag.

Extra läsning.

Här finns artiklar om förberedelser i allmänhet.

Bästa olivoljan!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.