Explorer Mikael Strandberg

3 böcker om Arktis

Rent historiskt så har Sverige varit en av huvudaktörerna när det gäller både den vetenskapliga sidan och den mer tävlingsmässiga. Ja, med det sistnämnda menar jag kampen om att nå först fram till Nordpolen! Av olika skäl har jag tillbringat en större del av tiden över jul- och nyår 2015-16 med att läsa litteratur angående den här delen av vår värld. Och jag har hittat tre riktigt fina skatter att läsa på svenska.

1. Arktis -En gränslös värld Av Torgny Nordin. Den här boken är en riktig skatt, som sätter alltifrån Knud Rasmussen, Andrée och Oscar Dickson i perspektiv och läsaren får mycket od insikt framförallt i grönland och Svalbard, men även Ryssland och hela Beringa plus Kanada. Många oerhört intressanta berättelser samt en klokt ifrågasättande blott en skandinav kan göra och milslångt avstånd från överdrivande britter och jänkare.

2. Arktiska Drömmar Av Berry Lopez. En sann klassiker som måste läsas av alla som drömme rom denna del av världen och bätte vill förstå den.

3. Nådelös Vildmark Av Lars Monsen. En riktigt hands-on bok så lång bortom den akademiska världen man kan komma, skriven av Skandinavien främsta vildmarksutövare. Inte oväntat norsk, med tanke på deras polarhistoria och historiska vinkel på Arktis.

God underhållning!

IMG_7381

*Läs mer på https://www.facebook.com/explorermikaelstrandberg/ och under filken Vidoes finns alla inslag i SVT:s Gokväll från Sibirien Expedition 2004-5.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.