Explorer Mikael Strandberg

Många hinder längs vägen

Alla jag har pratat med idag, och det är många, allt är bara omöjligt, dyrt och svårt. Först fick jag ett mejl från den lokala turistbyrån på Grönland, med ett av de mest negativa mejl jag fått. Allt var bara omöjligt, dyrt och farligt för barnen. Så hann jag inte längre förrän det var dags att hämta ungarna, som slutade tidigt idag, 12.45, men jag träffade där hennes lärare som beklagade att skolan sagt nej till hennes ledighet. Men vi kom överrens att han skulle se till att Eva fick allt hon behövde för sina studier. Så det kändes bra.

Bild från i januari i Malmö, Eva alltid glad!

När vi kom tillbaka hem så ringde jag direkt upp en lokal filmfixare där i Nuuk, och trots hennes trevliga sätt, så är en person i fråga inte äventyrligt lagd i sinnet, så blir allt krångligt och svårt. Så det kommer att sluta med att vi gör allt själv. Men någon behöver vi där, längs vägen. En månad behövs i alla fall i Nuuk. Vi har bara inte råd längre med den dyra hyran. Och alla tror vi måste bo bra, det är ju jobbigt. Att så fort man har familj, så skall det vara sådan jädra standard, när alla vet att det mest basala räcker så länge kärlek finns.

Nuuk på Skype.

Det är tungt det här, när man tvingas prata med “vanligt” folk som bara ser hinder och bekymmer hela tiden. Det måste vara en kamp att vara så här. Normal. Jag har också samtalat med Jeff fram och tillbaka och det hjälper mycket. En sann röst i allt det normala.

På kvällen kontaktade jag ett nordiskt samarbetsförbund i Nuuk och pratade med en blekingebo, som helt rätt påstod att chansen att jag skulle få kultuirbidrag var helt omöjligt. Även här styr och ställer de som fått konstnärsutbildning och klär i svart! Blekingebon var däremot mycket trevlig. Han bara konstaterade att det är i det närmaste omöjligt att hitta ett boende som inte kostar skjortan. Han själv hade bott där i tre år.

Jag har ätit som en “idiot” igen. Den lilla kylan och stressen gör så…..halsont. Men det här med negativa människor…jag förstår att det finns hinder…men en visionär hjärna ser möjligheterna där bakom och de gör inte de här människorna jag pratat med idag.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.