Explorer Mikael Strandberg

Fågeltankar i Bokskogen

Fåglar. Trots en aktiv helg har jag inte hört ett pip. Under lördagen gjorde jag en blåsig och regnig cykeltur via Lomma, Lund och Arlöv. Iskall tur. Jag förstår om fåglarna häll sig undan. Så igår söndag, drog tjejerna och jag till Torups bokskog. Inte heller då hörde vi ett pip. Men då berodde det på att det var så mycket folk i skogen. Mer än jag sett någon gång faktiskt. Nästan som hela Malmö ville ha skog och sol, coronan till trots.
 
Fågelsång har alltid inneburit skönhet, förändring och nya tider på gång. Kanske efter en lång mörk vinter. Men nu är det ju så varmt här nere i Skåne, nästan som jag minns Frankrike under min vintercykling där 1988. Och verkligheten är ju sådan att klimatet flyttar norröver. Det odlas redan nu vindruvor här nere! Och jag tänkte under löpturen i Torup på det faktum att även folk flyttar norröver. Södra Europa blir bara mer och mer likt Norra Afrika klimatmässigt. Att det kommer att vara fullt i Torup framöver är nog ganska säkert! Vissa forskare tror att Sverige måste ge utrymme för kanske 50 miljoner invånare innan seklets slut. Till följd av klimatförändringarna.
 
Däremot hörde jag fågelsång så fort jag kom hem till Värnhem! Och tänkte direkt på de filmer som fågelprofessorn Per Alström på Uppsala Universitet skickade till mig. I syfte att stimulera fågelintresset i stadsnära miljöer. Underbara klipp!
 
Kungsfiskare:
 
 
Sunnerstaviken:
 
 
Fyrisån
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.