Explorer Mikael Strandberg

Dag 10/Day 10

Day 10/Dag 10

( English version first följd av den svenska)

What an unexpected 24 hours!

2 hours ago we were travelling downhill on a road leading into Balikliova. This part of Eurovelo 8 is by far one of the best. Scenic, little traffic and enjoyable cycling. Anyway suddenly an old babushka like woman steps into the road in front of the girls. Without looking. The girls amazingly enough avoid crushing into her, but Dana falls. She breakes the Gopro stand, her diving mask and get a puncture. But Dana is fine, so is the old lady.

4 hours ago we cross a small village street when a highspeed car shoots around the corner and just misses the girls. I am not happy with this and scream after the car. Out comes a little, fat, ugly, bearded guy who runs full speed at me with his fists ready. I just stand still. He stops 1.4 cm from me yelling I suppose less nice things. People comes running from everywhere dragging the fella away. The driver of the car, his son is very apologetic and says in English:

“It is his character.”

He was drunk. And it is bayram!

Dana wanted to cry. Eva was extremely calm as always. The store owner came out with chairs and a table. We had a coke. And thought about the fantastic previous day we had staying with some if the nicest people I have ever met, Zehra and Muriat.

This couple belong to these rare people who care about the state of our planet. And have grand visions how to make it survive. They give their life for it. The girls where extremely impressed by them. Me too. People like Zehra and Muriat should recieve all possible help to continue their work.

Read more about their work here https://bilimkoop.org/en/

Right now I will have rest whilst the girls enjoy the beach. I have spent 2 hours fixing the puncture, servicing the bikes and used duck teip to fix the Gopro issue.

Life is good!

(Svensk version)

De sista 24 timmarna har varit dramatiska på alla vis!

För två timmar sedan kom vi i en nedförsbacke in i badorten Balikliova. En oerhört vacker cykel del av Eurovelo 8 leden. Plötsligt steg en myckel gammal tant ut mitt vägen utan att titta sig om. Dana och Eva hann precis undvika kollission, men Dana blev så chockad att hon körde omkull. Hon fick punka, Goprofästet gick sönder och hennes cyklop blev krossat. Men hon klarade sig oskadd. Den gamla damen också.

För fyra timmar sedan åkte vi över en liten lugn bygata på väg till affären. En bil kom i osannolikt hög fart. Tjejerna hann precis undan. Den vettvillingsfärd gjorde mig arg så jag skrek efter bilen. Den tvärnitade, ur kom en extremt upprörd fet, ful, kort herre med skägg och skrev en massa invektiv. Han sprang i full fart mot mig knytna nävar. Jag har ju mött sådana her ledsamma personligheter tidigare, så jag står bara stilla. Han tvärnitar 1.4 centimeter från mig. Folk kommer springande och drar undan honom. Hans son, som körde bilen, ber oerhört mycket om ursäkt och säger på engelska:

“Så här är hans personlighet.”

Han var dessutom full. Och det är bayram!

Dana var på gränsen till gråt. Eva var som vanligt iskall och lugn. Affärsinnehavaren kom ut, bad om ursäkt, satte ut ett bord och stolar åt oss. Vi drack cola och tänkte på det föregående dygnet. Tillsammans med två av de finaste människor vi träffat, Zerah och Muriat.

Det här fina paret tillhör de här helt enastående fina människor som vill göra skillnad för vår jord. Och de här fantastiska visioner hur det skall gå till. De ger sitt liv för uppgiften. Tjejerna liksom jag imponerades stort! De är just den här typen av människor som borde få all hjälp som finns för att genomföra sitt arbete.

Läs mer om dem här https://bilimkoop.org/en/

Just nu chillar tjejerna och jag på en badstrand innan vi kör kvällspasset.

Punkor och annat fixat.

Livet är gott!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.