Explorer Mikael Strandberg

Två masar och en kulla på upptäcktsfärd i Malmö.

Två masar och en kulla på upptäcktsfärd i Malmö. Kan de vara något att göra film om?
Johan Simonsson från Blötberget och jag från Dala-Järna har tillbringat ett ganska betydande antal timmar på favorit haket Syltan&Kök och bar. En del rödvin och öl har införlivats till alla andra minnen. Vi har i stora dragit kommit fram till att vi har mycket gemensamt. Inte bara för att vi bägge gör dokumentärfilm utan på grund av vår bakgrund. Masar. Bra och dåliga egenskaper. Allmän blyghet, obekvämhet och funderingar om det är dags att återvända hem. Den ena från bruksmiljö och den andra från skidåkarorten Järna. Och om hur det är att leva och bo i Malmö. Bägge saknar vi lugnet och tystnaden i norr, men är ändå kvar i Malmö. En stad vi bägge gillar mycket och som vi fascineras av. Samtidigt som vi förundras över det dåliga rykte staden fått, ja, nästan globalt.
Det finns över 183 olika nationaliteter i Malmö. Och en tredje del är utlandsfödda. En stor orsak till att vi bägge gillar staden. Johan har bott här länge. Jag i drygt 10 år. Trots att jag gör mitt bästa för att försöka passera genom stadens olika kvarter när jag är ute och cyklar, känns det som om jag inget vet. Johan kan. Han är som ett sorts vandrande lexikon, träffar spännande folk hela tiden genom sitt jobb, men bläddrar kanske helst genom sin unika skivsamling. LP-skivor. Han säger han kan sitta timmar och bara stirra i taket och fundera. Det är ju en omöjlighet för mig om jag inte är helt utmattad och inte orkar annat.
Tillsammans är vi nog en sorts variant av Waldorf och Statler från Mupparna. Vi gnäller och häcklar utvecklingen både bland dagens ungdom och i Ryssland. Därför har vi förstått att det är långt ifrån bra att två vita medelålders män ger sig ut på upptäcktsfärd. Oavsett mas bakgrund. Vi insåg vi behövde en intelligent, känslosam, klok och filmande kulla. Vi ska ha Klara, sade Johan. Och så blev det. Klara Bond. Hon är inte släkt med James, men däremot på långt avstånd med Roland. Hon är från Siljans området. Klara kan både fin filma, klippa och vara en fly-on-the-wall filmare. Och ha starka åsikter. Hon hann knappt sätta sig ned på Syltans Kök&Bar innan hon slog glaset i bordet med styrka!
Nu skall vi bara försöka komma längre än till Johans skivsamling.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.