Explorer Mikael Strandberg

Ledare: Mer Sverige

Det är snart 8 år sedan jag bestämde mig för att satsa på en blog på engelska och ha en mindre svensk separat. Jag har ju nästan hela mitt vuxna liv sett mig mer som en internationell medborgare än svensk, Men efter att ha varit till världens ände och kommit tillbaka under denna tid, så har jag lärt mig till fullo att uppskatta alla fördelar som erbjuds i detta ganska unika samhället. En sak är klar och det är det faktum att har man familj, så är Sverige ett land med många födelar som är svåra att hitta på andra ställen utanför Skandinavien. Så nu kommer vi att stanna här har vi tänkt. Och Malmö är det perfekta stället. Det är en liten stad med en endaste gata som luktar storstad, resten är lugn och ro. Det finns lekplatser, parker, vatten och träd överallt. Och idag råder här en spännande blandning av konstnärlig kreativitet som jag älskar, det är ett sorts Skandinavisk centrum för dokumentärfilm eftersom Köpenhamn är så nära. Det verkar alltid vara någonting spännande på gång. Och vi har ett mycket bra boende, vilket gör att efter 1½ år i Moss Side och Karaganda, känner lugn och ro.

Tiden i Moss Side förändrade mitt liv på många sätt. Jag lärde mig åter vem jag är, blott en glesbygdsbo med arbetarbakgrund, och jag har tröttnat ur på den här så kallade explorer världen där alla skall vara så kommersiellt duktiga och där pengar är mer viktigt än människan som sådan. Den känns så falsk. Så just den delen av mitt liv, ja, den kommer jag att ge mindre utrymme. Och ägna mig mer professionellt för det som intresserar mig idag. Människors levnadsöden, samhället och försöka göra ett jobb som kan göra skillnad. Vi får se hur, jag är ju tyvärr den jag är. med allt vad det innebär. Mer Noam Chomsky än Bear Grylls.

Det är så jag känner nu. Jag anser att en av de större kunskaperna man kan ha som människa, är förmågan att ändra sig hela tiden. För mig är det obegripligt när, som exempelvis media har attackerat IKEA:s grundare för nazistsympatier när han var ung. Det var ju då och man kan ju ändra sig. Minns Winston Churchill som av många anses som en av de största europeerna i modern historia. Förändring är utveckling. Men målet är att 50% av det jag skriver här, skall vara på svenska.

2012-10-01 16.10.19

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.