Vad är sanning eller inte i boken Flykten från Stalins Läger?

 

 
Under hösten 2011 hjälpte jag kort mina vänner Tomas och Tina Sjögren på ExplorersWeb att hitta intressanta historier och träffade då på en polsk Expedition som ville bevisa att det var en herre som hette Witold Glinski och inte bokens författare Slavomir Rawicz som gjort den sanslösa färd som beskrevs i bestsellern Flykten från Stalins läger. Jag började läsa på, samtidigt kom filmen The Way Back av Peter Weir som inledningsvis beskrevs som byggd på verkligheten, men som efter artiklarna ändrades till byggd på verkliga händelser och det ena ledde till det andra. Jag har nyss publicerat ett par nya artiklar i ämnet och det finns en stor grupp människor som ägnar en stor del av sin fritid åt att försöka lösa detta mysterium. Alla artiklar är på engelska, men för er som kan ha intresse för detta, så finns de samlade på en sida här!

Och nu 3 år senare så lever artiklarna angående detta ett eget liv och står för en  huvuddel av de besök jag har på min hemsida www.mikaelstrandberg.com.

Just nu, för sanningen förändras hela tiden, så är nog sanningen den att förmodligen har resan gjorts, i delar, men av många olika personer. Och det här med att hitta på eller förstärka sina egna färder är ju inget nytt och kommer alltid så att förbli. Med tiden och utveckling så förbättras sanningen. Framförallt med Internet. Men som allt annat har det en baksida. Jag har fått massor av mejl, anonyma, som är med de värsta man kan tänka sig gällande rollinnehavarna i boken och de som skrivit artiklarna. Vi måste få till bättre lagar om användandet av internet. Mest sjuka mejl som alltid från USA.

Dock, händelserna i boken skedde för över 70 år sedan och det är helt omöjligt att bevisa vad som är rätt eller fel. Det kan bara bli hypoteser, men bara det är spännande nog, så länge det är byggt på fakta och inte hörsägen, som alldeles för ofta är fallet.

Om Ni har tid att döda, så finns här en intervju med National Geographic angående Jemen filmen med min polare Boyd Matson.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.