Explorer Mikael Strandberg

Dagboksnoteringar från Jakutsk i jakt på de Gyllene Skyddsglasögonen

12 september, tidig morgon, Röda Torget

Känns underbart att vara tillbaka i Moskva igen. det är ett tag sedan sist och märkvärdiga ting har redan inträffat.

Den chaufför jag har, Rashad Tataren, säger helt plötsligt:

“Men var du inte här 7,8, ja, kanske tio år sedan och jag körde dig tillsammans med Dmitry Shparo?”

Dmitry är både en rysk och sovjetisk polar legend, en mycket god vän idag, som hjälpte Johan Ivarsson och mig under Kolyma turen. Faktiskt var det nästan tio år på dagen detta skedde!

Världen är liten, men inte Moskva. Eftersom jag bara har en dag här innan jag fortsätter österut, så ville jag se lite grejer jag inte förut, som exempelvis Lenin´s mausoleum. Något som inte intresserat mig förut, men efter att ha besökt Ho Shih Minhs i Hanoi för drygt ett år sedan, så har jag blivit faschinerad av detta sätt att försöka bevara historien. Så fick det bli och precis som i Hanoi fick jag skäll för att gå för sakta, har händerna i fickan och allmänt uppträdde för intresserad. Lenin var klädd i slips och kostym, vilket förvånande lite att bolsjeviken skulle vara klädd som en affärsman.

Nu har jag också sett lite annan sovjet kitsch och är på gång österut till än mer roligheter!

P1120065

12 september, kvällen, Tretyakovskaya galleriet

Yes!

Vilken dag!

Eftersom jag ägnar en hel del tid att läsa på om den sovjetiska tiden, så får man väl ändå säga att innan jag nu far österut, så har jag verkligen sett en hel del mycket intressant sovjetiskt kitsch. Främst var nog besöket på Tretyakovskaya Galleriet och den närliggande Statyparken eller vad den kallas. Här fanns massor av byster, statyer och kitsch som visade främst Lenin, Stalin och Chekans förste chef, Feliks Dzerzhinsky.

Galleriet i sig självt var gigantiskt, placerad i en gammal jättelik paradbyggnad från Soviettiden. Jag var främst här för att se målningar från samma röda era. Och hittade många intressanta sådana. Ett måste öfr den som tycker denna tid faschinerar.

Nu österut!

P1120170

13 september, Jakutsk

Röda mattan!

Jag hade nog inte räknat att direkt hamna på den röda mattan och möta hundratals fotoblixtar här i Jakutsk. Helt osannolikt.

Hur som helst är jag här för att tävla med filmen Frozen Frontier, om första priset the Golden Goggles i guld och silver, och jag ser fram emot att träffa mina mycket goda vänner Egor och Jura, och jag har hört att Slava och Ludmilla kommit hela vägen från Arkah, få se om det verkligen kan vara sant!

Slava är ju huvudrolls innehavare i filmen, vars trailer kan ses här https://vimeo.com/141931711

Mer imorrn!

IMG_8138_redigerad-1

13 september, på kvällen, Jakutsk

En kort hälsning från Jakutsk i nordöstra Sibirien!

Det är alltså den här filmen som är i tävlan att förhoppningsvis få något av topp prisen, Guld…ja, hur skall man översätta Goggles…Guld Ögonskydd, sådana urgamla skydd man hade och har än idag mot snöblindhet bland annat…..ja, här är trailern för filmen!

https://vimeo.com/141931711

Mer nyheter ikväll! Det känns ju helt, helt underbart att vara tillbaka igen!

*Här två tidningsintervjuer om eventet, först i TASS och så en lokaltidning.

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.