SVT

Norskt drama i Kongo

Det är nog så att en dokumentärfilmare behöver minst 3 projekt och/eller projektidéer på gång hela tiden för att få det att gå ihop ekonomiskt. I mitt fall, så har jag en hel del idéer, som initialt verkar helt perfekta, men som av olika skäl inte går att genomföra. Men som har, eller hade, potentialen att bli riktigt bra dokumentärer. En sådan idé fick jag efter ett besök i Kisangani 2010, före detta kolniala Stanleyville, som jag passerade på cykel 1989 och egentligen allt som hade hänt sedan mitt första besök, var att platsen var mer sliten än jag mindes.  Det kändes nästan som en atombomb hade detonerat här. Så illa uppfattade jag det hela. Vi hade en del bekymmer i gruppen när vi anlände hit med tvåmotorigt flygplan från Epulu, två av mina vänner hade visum som var en dag för gamla, men vår gemensamma vän, fixaren, ordnade det hela. Och vi insåg snabbt att det var de som hade det än värre.

Här träffade vi på det hotell vi hamnade på en norsk representant som arbetade för Norges ambassad i Angola.  Han befann sig här för att två unga norska män hade hamnat i klistret och satt i det lokala fängelset anklagade för bland annat mord. Läs hela artikeln här. Vi passerade fängelset där de satt, det verkade från utsidan som helvetet på jorden. Jag misstänker att det var inte mycket bättre på insidan. De två norskarna, Joshua French och Tjostolv Moland, kallades legoknektar, spioner med mera och jag hade en kontakt hemma i Sverige som varit legosoldat och när jag kom hem fick jag tag på en av pojkarnas familjer. Jag ville göra en dokumentär av det hela, ett större drama är svårt att tänka sig. Men familjen återkom aldrig, svarade aldrig mer, så det blev inget av det. Av och till har de två norska pojkarna synts i nyheterna och jag trodde nog att de frisläppts för länge sedan när jag då såg denna artikel på SVT:s hemsida idag, Norsk Legosoldat benådad Från Dödsdom i Kongo.

Det visar sig att dramat tilltagit och tragiskt nog hade en av pojkarna hade tagit livet av sig. Kongoleserna säger att han mördats av sin vän. För den då som kanske har lite inblick i Kongo, så är det svårt att tro på någonting de säger, de lokala kongoleserna i en sådan här fråga. Jag misstänker att dessa försöker få pengar från norska staten. Jag hoppas verkligen att han blir frisläppt nu. Ännu ett äventyr som gick helt fel. Och Kongo är inte platsen det får gå fel. Det sagt, så är landet ett av världens mest spännande med helt fantastiska människor. Men högst irrationellt och jag hade stora problem att ta mig ut ur landet utan att betala en stor muta. Hemma väntade en havande hustru.

Jag hoppas att någon gör den här viktiga dokumentärfilmen!

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.