Explorer Mikael Strandberg

Grönland, ja. Tänkte hela löptiden på korsningen av denna magnifika inlandsis. 2:21, 21.1 km.

Grönland, ja. Tänkte hela löptiden på korsningen av denna magnifika inlandsis. 2:21, 21.1 km.
Idag var det 9 km:s mjuk löpning på en fantastisk strand. Några hundra meter bred, gyllene sand när solen ligger på och ett ständigt vågbrus. Nästan inga människor. Ja, en ryttare och ett gäng förskolebarn som plockade skräp. Men lite monotont. Samma påföljande 12.1 km. En stig längs stranden, asfalt och genom pittoreska Skillinge. Men jag saknar sällskap och gillar backar och variation. Så dagen var bra träning för den enahanda passagen av den grönländska inlandsisen.
Det är drygt 60 mil från ena sidan till den andra. Den traditionella rutten Kangerlussuaq till/från Ammassalik. Nansen som 1888 var den första att korsa isen , då helt okänt område, tog 22 veckor att ta sig över de dryga 42 milen. En enastående bragd. Vem var förste svensk vet jag inte. Men jag har en bok av Robert Af Klinteberg som 1968 var på gång men stoppades av danskjävlarna. Han hade kommit till en idag övergiven radar/forskning/militärstation kallad DYE 2. Han tog mer eller mindre den rutt jag räknar på. Hans beräkning var då 46 dagar. Idag anses 21-30 dagar vara kutym. Andra tider, mer kunskap, annan träning och förberedelse. Robert liksom Nansen hade hundar med sig. Idag drar man pulka. Och sträckan är drygt 60 mil. Så det blir långa och tunga dagar att dra den upp emot 100 kg tunga packningen. Så det är ett riktigt…ja, vad kalla man det idag…hendomsprov!
Jag har 5 intresserade som vill följa med nu i slutet av april nästa år. Så självklart är halva marorna en del av träningen. men nästa vecka är det dags att specialisera sig lite igen. Löpningen kvarstår, men drar ned på gym och cykel.
Ett heltidsjobb nästan. Snart är det dags att höja löpavståndet.
So far, so good. Allt enligt plan.
En liten slovensk film om ett par halvgnälliga killar som korsade isen. Ger bra inblick hur allt fungerar och hur det är https://www.youtube.com/watch?v=Nj0bSdWfCOU&t=s
Nansens korsning beskriven av det skottska Kungliga Sällskapet, läs här!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.