Explorer Mikael Strandberg

Spännande möte i höstmörkret

Hösten är på gång. Mörkt på morgonen nu när jag stiger upp. Ändå ganska varmt. Jag har shorts än.
 
Covid-19 dominerar fortfarande livet. Vem vet hur det slutar. Jag kör på med mina planer. Mer viktigt än någonsin. Vi får inte ge upp.
 
Grönland präglar arbetslivet nu. Igår när jag var på fotbollsträningen med tjejerna, så helt oväntat dök ett ansikte upp som jag inte sett på många år! Han var sig lik och hade funderingar på Grönlands korsningen som väntar.
 
Jag träffade Bengt Sörvik första gången 1986 i Callejon de Huylas där han och en grupp svenskar var och tränade. För en svensk första bestigning av Mount Everest. Bengt och hans kamrater bjöd in mig på deras klättertur. Men jag hade andra planer. Vi höll kontakten.
 
Bengt förlorade fingrar och tår på Mount Everest. Ett stort drama. Se dokumentären, länk här nedan. En av bilderna är ett klipp från filmen. 33 år sedan. När livet tyngde på som mest, dör denna fantastiska överraskning upp!
 
Jag fick veta igår att ett år efter Everest Expeditionen, korsade den första svenskan Grönland. “Unsupported” som det heter. Dvs. utan hjälp utifrån. 100 år efter det att Nansen korsade för första gången. Den förste svensken som gjorde detta den rätta vägen heter Lars Wallgren. Han skrev en bok som heter Iskallt – Den Svenska Grönlandsexpeditionen 1988.
 
Svenska Mount Everest Expeditionen 1987 https://www.youtube.com/watch?v=92zhMKrVSQg
 
Iskallt finns att köpa på Bokbörsen. Beställd av mig så klart https://www.bokborsen.se/?f=1&qt=Iskallt%20-%20Den%20svenska%20gr%C3%B6nlandsexpeditionen%201988

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.