Explorer Mikael Strandberg

Idag lade jag mina 3 röster

Idag lade jag mina tre röster.
Jag har försökt de här sista två veckorna sätta mig in vad samtliga partier tycker och tänker. Val är oerhört viktiga för en väl fungerande demokrati. Att rösta är viktigt för demokratins väl, oavsett hur svårt det är. Det går ju att rösta blankt.
Jag har gjort ett antal sådana där klicka i vad du tycker om fem olika förslag undersökningar. Och alla gånger hamnar ett parti överst som jag aldrig röstat för. Tvåa, det parti jag röstat för de senaste 20 åren. Jag drar slutsatsen att det har med åldern att göra. Exempelvis att jag vet att alla försök med att genomföra den kommunistiska idén fullständigt misslyckats. Överallt. Men nu efter att ha besökt ett antal länder som anses bedriva kommunism, får jag väl säga att det misslyckats till fullo. Det samma gäller länder med fascistiska tendenser. Det funkar inte.
Jag måste säga att så svårt som denna gång har det aldrig varit. Samtliga partier av storlek och möjlighet till makt, är extremt nedslående och negativa. Bara brott och straff. Inget hopp, inga framtidsutsikter som skapar glädje.
Jag tror ju på kollektivet, att vi alla hjälper varandra, finns till och har samma möjligheter, men vill inte vara en del av det. Det här sociala trycket i Sverige att vara perfekt och duktig, exempelvis, jag avskyr det. Det är lika oinspirerat att gå på en sammanslutning för konstnärer, filmare, som att gå på ett torgmöte för arbetare. Sanslöst meningslöst.
Jag antar det är därför jag hamnade mitt i. Men så kom tjejerna hem från skolan. Framtiden. Jag fick samtidigt ett samtal från Kazakstan. Vi pratade om Ryssland och Ukraina konflikten. Då insåg jag att man lär öppna blicken, se allt i ett mycket större perspektiv, ta bort trångsyntheten och tänka på tjejerna. Hur man än vänder och svänger på saker och ting, så kommer klimatet att bli det som dominerar mycket av deras framtid. Det bara är så. Det märkte vi konkret nu senast i Turkiet. Där skogen försvinner, värmen tilltar, vatten problem, stora flykting mängder och stor arbetslöshet.
Så jag kör samma som de senaste 20 åren och hoppas de får fler röster och mer inflytande.
Nu dags för vardagen, rehab, träning och klippa film. Tjejerna har fått de nya match dräkterna och är överlyckliga. Nu laga mat åt tjejerna inför dagens fotbollsmatch.

2 comments

  1. Jag tänker samma när det gäller att rösta… till syvende och sist är det klimatet som får avgöra även för mig. Barnen är ju vår framtid, och vad är det vi lämnar efter oss till dem…? Men det är svårt att välja..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.