Explorer Mikael Strandberg

Bokresencion av Lasse Bergs bok Ändå Inte Försvunnen – Om Sorg, Tröst Och Att Vara Människa

En sorts recension av författaren, filmaren och min vän Lasse Berg´s senaste bok Ändå Inte Försvunnen – Om Sorg, Tröst Och Att Vara Människa. Måste läsas!
 
“Hej Lasse!
 
Det första som slår mig när jag läser din -som alltid- omvälvande bok är hur många likheter vi har. Jag hade också bara morsan. Farsan var aldrig där, bodde och arbetade som murare i Stockholm och vi såg honom sällan. Han gick vidare när jag var elva. Så morsan var allt för mig också. Och vi hade det knapert. Något morsan tog upp sista gången jag träffade henne. Trots att hon knappt mindes vem jag var i sin Alzheimers light, arg på mig för att jag alltid hade med mig nya damer (det var samma en, Pam), så tog hon upp hur knapert vi hade haft det. Det är inte mitt minne. Vi hade det vi behövde. Du fick ditt uppslagsverk. Jag fick min plockhandske.
 
Sedan är det den där udda humorn som egentligen bara din dotter förstod. Samma här. Alltid haft vissa bekymmer där. men döttrarna kan den och Eva ger mig alltid förmanande ögonkast när andra inte riktigt förstår den. En kvick mun har jag alltid haft. Som du.
 
Boken var som alltid en upplevelse, ett ihågkommande, en väckarklocka och gav massor med nya insikter. Om mig själv. Och människan. Det behövs än mer i dessa tider! Men jag misstänker att vi kommer att ta oss ur denna långa polarnatt också.
 
Din beskrivning av ambitionen var stark. Jag har den tyvärr än. Men jag ser den som en sorts överlevnadsinstinkt. För att försörja döttrarna. Tror jag.
 
Och jag kan bara inte föreställa mig smärtan. Och vilken underbar dotter. Obegripligt alltihopa.
 
Som jag nämnde så insåg jag när jag började jobba med projektet om Umut och Erica som förlorade sin fantastiska son i cancer, så blev det så oerhört tungt att jag insåg, jag klarar inte av detta själv. Så Sofie från Mön dök upp som en medhjälpare. Och nu din bok. För den är ju trots temat oerhört positiv.
 
Och tack för hälsningen som du skrev i boken. Den betydde mycket. Jag hoppas vi träffs snart!
 
M

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.