Explorer Mikael Strandberg

Länge Leve Loppet, andra halvmaran

Med löften om valfri glass, så sprang tjejerna Länge Leve Loppets 2.5 km idag. Kungsgatan fram och tillbaka. Jag såg att Dana genade här och var, precis som jag skulle ha gjort i den åldern. Eva inte. De valde de dyraste glassarna. Det skulle jag också gjort. En underbar löpardag!
 
Jag hittade det här virtuella loppet förra helgen. Jag gillar det mycket för att det har att göra med mycket mer än individuell tävling. Hälsa så klart, löparglädje, men även för att i dessa tider stärka folkhälsan och för att få ut folk ur eventuell isolering. Helt enligt Folkhälsoinstitutets önskemål dessutom! Efter min halvmara förra helgen, så frågade jag två löpare jag känner om de kunde tänka sig göra en halvmara i samma syfte.
 
Den första jag frågade var Jonny Danielsson. Fortfarande svensk rekordhållare på 10 000 meter. Finnkampsvinnare. VM och OS deltagare. Han blev tio i Seoul i OS 1988 på 10 000! Helt fantastiskt! Jag hade den stora äran att få växa upp med Jonny och hans äldre brorsa, skidåkaren Sven-Erik. Jonny brukade ofta arrangera hemma OS med olika grenar där vi bägge med vår tävlingsinstinkt skrek mycket minns jag. Vem hade då trott att de bägge bröderna skulle deltaga i OS? Helt osannolikt egentligen. Här fanns fler som skulle nå sportsliga framgångar i området. Per-Åke Nilsson kom att spela i det som skulle bli Champions League en dag. För Brage. Det fanns fler i de här västerdalstrakterna. Gunde Svan var en annan jämnårig. Jag är övertygad att den här uppväxt omgivningen, medverkat till den tävlingsinstinkt jag tyvärr har än idag.
 
Den andra löparen jag frågade var en mycket god familjevän, Helen. Eller Miss Helen som tjejerna kallar henne. Hon jobbar på tjejernas skola. Hon är en stor löparfantast och jag hoppas hon tar erbjudandet att löpa ett 34 km trail lopp nästa helg.
 
På tal om tävlingsinstinkt, så blev jag inte nöjd med förra helgens tid, när målet var att springa icke asfalterat. Och i en ultrafart som ligger runt 6´35. Så idag körde jag bara asfalt, sprang bort mig i Limhamn i alla nybygg och gick ned på 5´44 per kilometer. Det motsvarar i snitt 53.58 minuter per mil.
 
En helt underbar dag! Det gör en sådan skillnad i dessa tider när det känns som man sitter i väntrummet utan en aning vad framtiden har att erbjuda.
 
Bilderna: Jonny, idag 55 år, här på bild med dottern Lovisa, 26 samt Oskar Lundqvist, 24. De småpratade sig igenom halvmaran på ca 1.35. Fotograf Helen Danielsson.
 
Bilderna . Helen med vän som chillaxade sig genom halvmaran på 2.09. Fotgraf Helen Mitchell Hasselnäs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.