Explorer Mikael Strandberg

Mentala förberedelser

“Hur förbereder man sig mentalt för sådana här färder? Som att korsa Grönland?”
 
Jag har fått flera frågor beträffande det mentala. Jag funderade på det hela när jag sprang Häckeberga Runt igår. 23.6 underbara kilometer. Men mina testresultat på Strava visar att jag knappt tog ut mig. Men det gav mig tid mellan kronhjortar och bokskog att tänka på det mentala.
 
Tveklöst är det så att det mesta sitter i skallen. Men hur förbereder jag mig för Grönlandsturen? Minst tre veckor av hårt arbete med en förhållandevis monoton omgivning. Platt, isigt, snöigt och blåsigt. Med en grupp människor. Efter trettio tre år av liknande Expeditioner och dokumentärer är detta slutsatsen. Förresten, att göra film kräver samma mentala kraft. Viktigast är att veta varför man gör det. Vad är drivkraften? I mitt fall har jag samma nyfikenhet på livet som jag haft från början. Så nyfikenhet är viktigt. Men jag gör det idag främst av två orsaker. Ett, jag vet att livet är kort. Vi har fått en unik chans. Och jag tänker ta den. Om hundra år minns ingen oss i vilket fall som helst. För det andra, jag gör det för mina döttrar. Jag vill visa dem vilka alternativ som finns, vad de kan göra och ge dem förutsättningar för framtiden.
 
Men jag vet också att idag måste jag vara mycket bättre tränad än tidigare. Jag menar elit tränad. Visst går det att slita sig genom på bara motivation och mental kapacitet. Men det är inte att rekommendera när man är i grupp. Eller när åldern växer. Man måste ha gjort sitt allra bästa träningsmässigt för att inte ligga andra till last. Och för att ha det där lilla extra i nödsituationer. Och ej heller bli skadad. Och Expeditioner skall ju vara främst glädje. Så ens fysiska och mentala status måste vara på samma nivå.
 
Och sedan vet jag idag att daglig träning, rätt mat och god sömn hjälper till att må så bra det går.
 
Även i träning tränas den mentala uppbyggnaden. Genom att tillbringa många monotona timmar där ute med att bara mala på. Och även livet ger träning. Många upp- och nedgångar hjälper till! Så ut och lev!
 
Evas operation blev mycket lyckad! Nu är det bara en massa efterkontroller. Så efter löpningen, hämtad jag upp Eva och vi åkte till Lund för ny kontroll. Mental träning! Hur bra eller illa är det? Är ögat ok? Man får stå ut tills man vet. Bra mental träning.
 
 
 
Minus 58 grader med engelska undertexter som ni kan dela världen över https://vimeo.com/451752697

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.