Björn Leander

Grönlandsexpedition 2008: Qanaaq till Cape Jessup

Jag korsade Grönland med bruten rygg. Aftonbladetrubrik från den 10 juni 2010.
 
Hela gårdagen var en enda lång Grönlandsexpeditionsdag. En underbar dag som gav mycket energi i dessa dystra tider. Först pratade jag med den förste svensken att korsa Grönland utan support. Lars Wallgren. Dagen till ära nykammad. Lars håller på att förbereda sig inför nästa års Grönlandsexpedition. Han lever i isolering som de flesta av oss. Så det är inte helt enkelt. Men det kunde vara värre!
 
Igår hade jag ett coronamöte (2 meters avstånd) med den förste svensken att skida från Qanaaq (f.d Thule) till Cape Jessup. Den mycket trevlige Björn Leander boende i Skåne. En helt fantastisk färd och berättelse. Björn och hans vän Clas Göran Erson, två gamla fallskärmsjägare, skidade 155 mil i ett mycket outforskat område. En långvarig dröm för mig personligen att utforska. Så långt upp det går på norra Grönland. De bägge var närmare 60 år gamla, tappade 12 kg under närmare 70 dagars extremt slit. Lunginflammation. Höga kostnader. Storslagna vyer. Stark vänskap. Varg- och isbjörnsspår. Ett aggressivt möte med en myskoxe. En helt fantastisk berättelse!
 
De gjorde Expeditionen år 2008. De fick en del uppmärksamhet i media, men jag skulle vilja påstå att det är en riktigt svår färd och Expedition. En arktisk Expedition som ligger där uppe i toppen beträffande historiska svenska Grönlandsfärder. The Alpine Journal skrev om färden. Se länk nedan.
 
Det finns en bok om Expeditionen. Vårt Stora Arktiska Äventyr. Almitas Förlag. Den finns hos Björn till försäljning och han kan nås på bjorn@iformfoder.se
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.