Explorer Mikael Strandberg

Bästa träningen? Bästa kosten? Bästa kosttillskottet?

Bästa träningen? Bästa kosten? Bästa kosttillskottet?
 
Jag får ofta epost om frågor om träningsråd för Expeditioner. I regel från en intresserad hen som läst någon av de miljoner träningsråd som erbjuds på nätet. Råd som ofta kommer från självutnämnda experter. Ungefär som jag då. Många undrar vilka kosttillskott som krävs för att komma i bästa form. En del hänvisar till vetenskapliga undersökningar som påvisar att just detta är sant. Ja, vad skall man egentligen äta?
 
Det är snart 2½ år sedan jag riktade in mig på att må bäst för att klara de tunga Expeditioner som väntar. Jag har lärt mig massor. Kanske de mest viktiga insikterna är dessa:
 
1. Vi är alla olika. Olika gener, olika förutsättningar och detta gör att bäst är att individanpassa sin träning. Stor variation ger bättre resultat, mindre skador. Dvs. exempelvis cykla en dag, springa den andre, gym den tredje och så vidare. Med åren förstår man sin kropp bättre och bäst är att lyssna till denna. Och hur mår man bäst? Enkelt egentligen, äta rätt, träna tillräckligt och sova bra. Övervikt, rökning, för mycket alkohol och stillasittande krånglar till hälsan.
 
2. Kosten? Jag har nu följt Marta Naczyk´s kostråd för att vara rätt förberedd för en tuff tur till Nordpolen 2 år nu. Stor variation på maten. Dvs. i samma mat hela tiden, utan en riktigt varierad kost. Mest grönsaker, bönor, fullkornsbröd, mindre fisk, kött och mjölkprodukter. Och jag ser att speciellt utvalda (EKO) produkter smakar bättre. Inga jätteportioner, 5 måltider per dag. Det är både billigare, hälsosammare och bättre än tidigare mathållning.
 
3. Ytterst få behöver kosttillskott. Jag tar D-vitamin och Omega-3. Mest på grund av mörkret under vinterhalvåret. Och det finns en viss evidens i vetenskapen för att det hjälper. Förut åt jag en massa olika tillskott. Helt bortkastade grejer. Det trots att jag ser en massa mirakelmedel där ute online som säger att just deras produkter funkar. Och påstås ha vetenskaplig evidens att de fungerar.
 
4. Fake news. En annan sak jag har lärt mig är detta. Det finns alltid någon som skrivit någon akademisk avhandling som kan användas för att säga att det är vetenskapligt bevisat. Så det är viktigt att kolla om det är enstaka forskare som säger detta. Eller om det är sammanfattningen av en stor undersökning av många forskare.
 
Den jag har lärt mig allra mest av är C. Mikael Mattsson. Mikael Mattsson är forskare, författare, föredragshållare, tränare och aktiv. Han är medicine doktor i fysiologi på Karolinska Institutet. Och vid Stanforduniversitetet i Kalifornien. Mikaels forskning är inriktad på individualisering av träning. Framför allt anpassning till konditionsträning, de genetiska förutsättningarnas inverkan. Samt beräkningsmodeller och algoritmer. Jag ser Mikael som en vän idag. Han är verkligen duktig på detta med träning och hur verkligheten ser ut. Jag lyssnar på hans medverkan i olika poddar varje gång jag sitter i bilen. Och jag lär mig alltid något nytt. Min förhoppning är att vi både kan skriva en bok tillsammans och göra en dokumentär om detta med träning, hälsa, åldrande och livet. Oerhört sansad och imponerande kille!
 
Det finns ett antal poddinslag på nätet med Mikael på nätet. Jag rekommenderar alla som håller på med träning, vill göra Expeditioner, att lyssna på dessa. Min favorit just nu:
 
 
 
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.