Explorer Mikael Strandberg

Expedition Defender X. Yttre Mongoliet.

Yttre Mongoliet.
 
Jag är tillbaka i Malmö nu efter två veckor på denna fantastiska plats. Bättre än jag hade förväntat mig. Storslagna öppna ytor, fortfarande en förhållandevis nomadiserad och stolt befolkning. Och fortfarande med en fot i det postsovjetiska samhället. Även om Ulan Bataar, huvudstaden, moderniseras snabbt.
 
Målet var att vi skulle få ut bilarna från Tjita i Sibirien till Mongoliet innan de konfiskerades av den ryska staten. Efter ett oerhört jobb av många involverade lyckades det och hela Defender X teamet samlades i Ulan Bataar. Delmål ett var avklarat, nu ville vi göra en tur i detta fantastiska land för att stämma av allt som hänt sedan krigets utbrott. Och vad vi skulle ta oss till.
 
Under tio dagar gjorde vi en mycket krävande tur. Vägarna är av de mest krävande på jorden och bilarna tog stryk, men klarade av det hela. Yurtor, nomader, dubbelpuckliga kameler, vilda hästar och öppna landskap. Helt fantastiskt och jag kommer att återvända med döttrarna en dag. För att färdas genom landet med kamel.
 
Så är planen. Hur det blir är en annan sak. För tillfället lämnar vi bilarna i Mongoliet innan vi är helt säkra på vad vi tar oss till. Expeditionens ledare Jeff Willner får ta det beslutat. Oavsett fortsätter färden!
 
Här kan ni följa utvecklingen https://www.instagram.com/defender.x/
Photocopyright: Sofie Rördam, Kilwa och Explorer Mikael Strandberg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.