Mount Everest; Vad håller på att hända?

Det har gått några år sedan jag närde en förhoppning att försöka bestiga världens högsta berg, Mount Everest. Än så länge har det inte kommit till det läget att det skulle vara intressant. Och jag måste erkänna att för varje dag som går, så blir det önskemålet mindre. Det beror på olika orsaker. Främst för jag inte har den tid det krävs för att förbereda sig, vilket innebär att man måste klättra en annan 8000 meters topp innan för att visa för sig själv att man klarar av det. Ja, inte har jag ekonomin heller för den delen. För det krävs en rejäl livsavgörande satsning om man vill ge sig i kast med denna utmaning som alltför vill göra. Fler än 3200 klättare har dags till dato nått toppen. Vilket i sig är fantastiskt! Men jag tror att för min egen del, då baserad på att jag lever ett ganska äventyrligt liv, att det som är helt avgörande just nu är att det har blivit alldeles för mycket kommers av det hela. Jag beundrar verkligen alla som klättrar och som vill bestiga och vill försöka ta sig upp Everest, men för min egen del lockar inte denna kommers. Med åren blir det ju andra saker än egenkärlek som blir viktig.

Att jag tar upp ämnet Everest har att göra med att jag får en hel del mejl från läsare som undrar hur man bestiger berget och så vidare. Dessutom följer jag de utländska nyheterna beträffande Everest, nu senast en artikel i Outside Magazine, som jag tycker påminner om gamla Outside, när tidningen gick att läsa, med långa, bra källforskade reportage. Av och till dyker de fortfarande lyckligtvis upp. Jag har publicerat tre artiklar med ämnet Mount Everest jag skulle vilja dela med mig för er läsare som när denna dröm. Kanske kan de både hjälpa och ge ett vettigt perspektiv.

Jag tror det också är viktigt att förstå för den som vill klättra Everest att det är verkligen en mycket svår utmaning som kräver oerhört mycket förberedelser trots att man kan tycka att det ter sig lätt när man hör hur mycket hjälp man kan få om man betalar för sig. Lika viktigt att veta är att den tiden är förbi när det väcker någon internationell uppmärksamhet att bestiga Everest.

Det är två saker jag fått klart för mig efter att ha pratat med många som bestigit det vackra berg. Hur som helst, hoppas dessa artiklar kan hjälpa till!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.