Explorer Mikael Strandberg

På väg mot att bli vegan

Det har i det närmaste gått ett år nu sedan jag bestämde mig för att sluta äta kött. Det engagerade folk mer än det mesta jag skrivit om tidigare. Jag misstänker att det har att göra med två saker, för det första så är mat något i stort sett alla gillar. Och för det andra att här kan alla ha en åsikt. De vet vad de vill och tycker om, helt enkelt! Dessutom är det få som svälter i Sverige och matprogram i TV får en riktigt opropertionerlig uppmärksamhet och utrymme tycker jag. Hur som helst….

Jag fruktade att jag skulle sakna grillningen mest, eftersom det inte bara är maten som räknas där, utan en paus i livet vid elden, men man behöver ju inte kött för att grilla. Lika gott, minst är halloumi!
Jag fruktade att jag skulle sakna grillningen mest, eftersom det inte bara är maten som räknas där, utan en paus i livet vid elden, men man behöver ju inte kött för att grilla. Lika gott, minst är halloumi!

Det här har helt klart varit ett oerhört bra beslut från min sida. Vilket är ganska ovant. Fördelarna är så många, så det är svårt att veta var jag skall börja. Om jag tar bort de rent etiska och moraliska perspektiven och bara berör de lekamliga och hälsosidan, så sover jag bättre,  jag känner mig mindre trött på dagtid och har inga direkta sådana där perioder när jag helt tappar kraft, jag känner mig aldrig svag eller extremt hungrig och ja, jag har INGA sura upplösningar eller hälsbränna. Jag var stor konsument av novalucol tidigare. Bara det har sparat mig en tusenlapp eller mer per år. Jag har lärt mig mycet mer om vad som är bra mat, och tillbringar en hel del tid att läsa innehållsdeklarationer och det vi lägger ut för mig är mindre per månad nu, men kvalitén på maten vi äter är mångfallt bättre. När man har dåligt med pengar, köper man oftast billiga produkter på ställen som Netto och liknande. Mycket undermåligt kött, korvar och konserver. Nu äter vi nästan bara dagsfärsk mat såsom grönsaker, frukt, spannmål, tofu, hummus, bönor, fiberrikt bröd, soja, tempeh, vegoprodukter och enda burk eller glasmat vi äter är då främst oliver, pesto och av och till en burk tonfisk. Det sistnämnda på grund av hård fysisk träning. Jag äter också ägg av och till, någon gång i månaden fisk och när jag är på resande fot, kan någon kycklingbit slinka ned. Målet är att bli vegan, men det kräver att man tar sig tid att förbereda olika rätter för att få i sig rätt mängd protein och vitaminer. Jag äter också ett proteinmedel, Whey-80, en gång per dag, minst.  det skall också tilläggas att Malmö är en perfekt stad även i detta syfte. Jag har läst någonstans att det är Skandinaviens vegantätaste stad. Dessutom finns grönsaks- och fruktmarknaden vid Möllan.

Malmö, här Kullaberg i väst, är perfekt för veganer!
Malmö, här Kullaberg i väst, är perfekt för veganer!

Nackdelarna? Inte många och inga störande. Ibland gör familjelivet att det måste gå fort och då blir det ofta hemgjord pizza, som ändå är gjord på rågmjöl, nästan inget fett förutom en matsked olivolja och så grönsaker och det som är svårast att sluta med, ost. Barnen äter samma mat här hemma, men får äta vad de vill i skolan. Partnern är än mer på väg mot veganlivet än jag. Så där är inga problem. På resor är det ibland svårt, för än har ine konceptet, jag-äter-inte-kött nått utanför de vanliga allfartsvägarna som stora städer och så, och då är det oftast bara en stor sallad som erbjuds eller någon vedervärdig ktt ersättning som smakar oerhört…osmakligt. men oftast finns i de flesta länder jag besöker en stor variation av frukt, så det blir det stora mängder av samt rött vin.

Resor, framförallt till kyla, är det enda som komplicerar, men då äter jag ägg, fisk och kyckling om inget annat alternativ ges. Detta ärt tagei i Svalbard.
Resor, framförallt till kyla, är det enda som komplicerar, men då äter jag ägg, fisk och kyckling om inget annat alternativ ges. Detta ärt tagei i Svalbard.

Så, när jag skrev den här artikeln för drygt ett år sedan, så trodde nog många att det skulle bli en kort sejour, eftersom jag provat förut. Själva nedbantningen, drygt 18 kg var ina större problem, det är en ren disciplin grej, men jag hade en viss oro hur det skulle bli därefter, men det faktum att man mår så oerhört bra, har gjort det till en oerhört lätt sak att fortsätta med. En annan fråga folk undrade var om det gick att genomföra fysiskt ansträngande Expeditioner som icke-köttätare och inledningsvis märkte jag hur mycket svagare jag var i gymmet rent viktmässigt, men nu har jag kommit tillbaka till samma vikter som för ett år sedan, men vägar 18 kg mindre. Så det var bara en kroppslig anpassning. Och denna nya livsstil har också gjort att jag köpt en helt ny garderob av kläder.

Tiden när jag lägger på mig extra fett för långa färder i kyla, är förbi
Tiden när jag lägger på mig extra fett för långa färder i kyla, är förbi

Jag vill bara dela denna upplevelse, eftersom jag får ständiga frågor om hur det går. Ja, så nedan, ett självcentrerat egofoto tagit hos H&M vid inköp av nya kläder härom veckan. Jämför med foto från Mannen med Barnvagnen resan.

88 kg under inspelningen av Mannen Med Barnvagnen
88 kg under inspelningen av Mannen Med Barnvagnen
Nya kläder och 18 kg mindre är bättre
Nya kläder och 18 kg mindre är bättre

 

 

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.