Sofie Rördam

Hur förbereder man sig?

“Hur mycket planering och vilka förberedelser krävs det för en Grönlandfärd över isen?” frågade någon häromdagen.
 
Jag får ofta den frågan. Svar är en stor del av ditt liv. Det tar oerhört mycket tid. Man måste ha en professionell inställning. Träna rätt, mycket och ägna mycket tid åt tillstånd och utrustning. Eftersom vi nu är ett team på 8 personer krävs mycket tid åt logistiken. Hur skall vi få all utrustning, all mat, på plats för lägsta kostnad? Sponsorer är oerhört viktiga för att klara av det. Och rätt team. Låt mig presentera två av de mest dedikerade i gruppen.
 
Häromdagen anlände två av Grönlandsfararna med helikopter för ett utrustningsmöte. Peter och James. En mycket märklig, men helt fantastisk upplevelse. De landade på gräsmattan utanför Steve Brooks farm i Oxfordshire. Steve reagerade knappt. Han har en helikopter själv som han flyger till de flesta möten med.
 
Jag träffade Peter första gången när han flög in i Qasigiannguit den andra dagen efter att familjen hade anlänt. Han flög jorden runt. Se https://www.threejourneysround.com/peter-wilson. Med sig hade han James som också flugit jorden runt men i en gyrokopter. Se https://jamesketchell.net/ Helt osannolikt egentligen! Vilka äventyr!
 
Vi har nu tillsammans tillbringat runt två år att noga välja rätt utrustning. För att kunna korsa den grönländska inlandsisen. Från väst till öst. Vi söker nya lösningar runt energibesparing exempelvis runt köket. Peter har jobbat mycket med detta tillsammans med James. Likaså hur vi bäst för fram energi till alla apparater. Vi hoppas kunna gör en dokumentär av klass från färden.
 
Det allra bästa med alla de här färderna jag gjort under alla år, är just alla fantastiska människor jag mött. Folk som gör skillnad, ger perspektiv, glädje och hopp.
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.